Informe del IAASTD

Informe del paper del coneixement, ciència i tecnologia agrícola en el desenvolupament
http://www.agassessment.org/docs/Global_SDM_050508_Spanish.pdf


Us deixem un resum fet per Som lo que Sembrem

L’agroecologia, i les finques de petita escala, bàsics per l’alimentació del món

Resum i conclusions de
L’AVALUACIÓ INTERNACIONAL DEL PAPER DEL CONEIXEMENT, LA CIÈNCIA i LA TECNOLOGIA EN EL DESENVOLUPAMENT AGRÍCOLA (IAASTD)

Procés independent i interdisciplinari 2004-2008. Van participar 400 científics arreu del món. Subvencionat per Banc Mundial, FAO (organització de les les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació), governs, sector privat. Conclusions recolzades pels governs de 58 països

Avaluació global, del paper dels coneixements, la ciència i la tecnologia agrícola (CCTA) en la reducció de la fam al món, la millora de les condicions de subsistència en les zones rurals i la promoció dels desenvolupament sostenible
.

L’informe diu que tindrem problemes sense precedents per subministrar aliments si continuem en el marc actual d’un sistema de comerç mundial on els recursos agrícoles i altres recursos bàsics es destinen a altres usos diferents de l’alimentació. Els CCTA no poden resoldre per sí soles aquests problemes, la causa dels quals radica en una complexa dinàmica política, econòmica i social.

Objectius de les CCTA: ha de ser millorar la situació de les persones pobres de les zones rurals, especialment els petits agricultors.

S’ha d’analitzar per això no només temes d’agricultura, sinó el paper d’institucions, governs, mercat i comerç.

L’informe doncs integra temes que a vegades s’aborden de manera independent: agricultura, pobresa, gana, salut humana, recursos naturals, medi ambient, desenvolupament i innovació.

L’informe s’ha basat en anàlisis històriques dels últims 50 anys i anàlisis de projeccions d’ara fins al 2050 sota diferents alternatives. S’ha recolzat també en nombrosos documents i informes.

Algunes conclusions:

· Si es segueix com fins ara, hi haurà una probable restricció en el mercat mundial d’aliments: Les actuals relacions polítiques i comercials i les limitacions al recurs aigua i sòl, limitarien l’augment de la producció d ‘aliments

· Les ciències agroecològiques (i per tant l’ agricultura ecològica) contribueixen a resoldre qüestions ambientals, mantenint i augmentant la productivitat : Qüestions com la disponibilitat i qualitat de l’aigua, la degradació de sòls, pèrdua de biodiversitat biològica i de les funcions als ecosistemes, degradació i pèrdua de superfície forestal..

· Ha d’haver una atenció focalitzada en sistemes agrícoles de petita escala mitjançant la formació d’aliances públiques i privades i un augment de la inversió pública en investigació. Els sistemes de cultiu de petita escala són molt eficients en l’ús de l’aigua, els nutrients i l’energia, i conserven els recursos naturals i la diversitat biològica sense sacrificar rendiments.

· S’ha de facilitar accés a recursos: terres, aigua, serveis d’educació-ocupacional, crèdit, mercats.

· Els objectius globals de desenvolupament rural i sostenible impliquen que ha d’haver unes regulacions a nivell nacional i internacional que permetin abordar les múltiples dimensions econòmiques, ambientals i socials que afecten a tot el planeta (contaminació ambiental, canvi climàtic, disputes d’aigua entre països etc.).

· Una millor gestió de governs i més participació dels interessats (agricultors) poden contribuir a eliminar algunes irregularitats identificades en els acords sobre CCTA que sovint privilegien consideracions a curt plaç sobre les de llarg plaç i la productivitat per sobre de la sostenibilitat ambiental i social de les diverses necessitats de l’agricultura a petita escala

· En la majoria de casos amb la liberalització del comerç, el sector que surt perjudicat és el de les petites finques rurals en els països en desenvolupament més pobres. Amb l’apertura dels mercats ha augmentat l’agricultura intensiva orientada a l’exportació, que ha tingut conseqüències adverses, segons les circumstàncies, com l’exportació de nutrients, i una gestió insostenible del sòl i l’aigua. Als preus dels productes produïts per aquestes pràctiques s’haurien d’afegir els costos ambientals.

· Tot i que s’han de fomentar les aliances público-privades, l’elaboració i seguiment de codis de conducte per part de les universitats i instituts d’investigació poden ajudar a evitar conflictes d’interès i a mantenir l’atenció en la sostenibilitat i el desenvolupament en el àmbit de les CCTA quan el finançament privat complementa els fons provinents del sector públic. La capacitat de l’Estat d’actuar de mediador en les aliances público-privades pot enfortir-se mitjançant la creació de comissions de seguiment

El director de l’informe Robert Watson es va declarar públicament en contra de les OMG per considerar que els envoltaven masses incerteses i que eren una font de negoci més que una solució als problemes reals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uniu-vos a 55 seguidors

A %d bloguers els agrada això: