El que TV3 no va ser capaç de fer

rTve ha passat el diumenge 20 de juny el reportatge “semillas esclavas“, que intenta posar sobre la taula totes les opinions sobre els aliments transgènics (des de Greenpeace a M®n$ant®; des dels pagesos ecològics fins als representants dels pagesos que volen biotecnologia). Per fi sembla que hi ha un debat amb tota la informació sobre la taula -tota? encara hi falta alguna referència a la toxicitat del Glifosat i els seus efectes sobre la salut dels pagesos i sobre els animals que se la mengin; encara hi falta la campanya de desprestigi sobre els científics que alerten de determinats problemes dels transgènics agrícoles; encara… però per ser un vídeo de 40 minuts el resultat és prou satisfactori-.

TV3 va fer un reportatge, “Transgènics a la carta” -què, qui, com- amb un resultat agredolç per part del moviment antitransgènic (veieu els comentaris). Segurament el més recomanable és veure el documental de TV2 i després veure el de Tv3, i aleshores indignar-se del que no es diu.

Una altra valoració del vídeo és aquesta:

acabo de veure el documental ‘semillas esclavas’ i encara que no m’ha semblat tan infame com el de TV3, crec que encara se li poden donar un parell de voltes. Us animo a mantenir l’esperit crític davant de les publicacions escrites i audiovisuals sobre transgènics a l’Estat, ja que de forma disfressada i subtil, les veus pro-transgèniques estan molt millor representades que les anti:
– En primer lloc  perquè els pro parlen des de plataformes civils (associació de productors de panís, associació de productors biotecnologia, etc. versus productors ecològics que parlen a títol personal, donant una imatge de productors individualitzats, aïllats, com si no estiguessin associats, com si no hi haguessin xarxes agroecològiques anti-transgèniques. Això dóna una idea de quatre productors ecològics penjats sense representativitat, lo qual és molt tendenciós i injust.
– En segon lloc, les veus pro-trans compten amb científics tecno-entusiastes que reprodueixen les mateixes patologies fantasioses de sempre – per ex. el del bigotet blanquet que comenta els préssecs amb gens de medusa la mar de content- sense que cap dels científics anti-GM estigui presents per a contrarestar els seus arguments. Només surt el profe de l’UAM parlant d’incertesa però això no és suficient: perquè no hi surten científics parlant  dels ratolins que tenen tumors i tota la pesca? Perquè no surt el Domingo Roig denunciant la manca d’estudis? Una vegada més, donen a entendre que els científics pro s’ho estan currant un munt, que a Europa tenim els controls més forts del món…i els anti-trans només es defensen amb argument d’incertesa, lo qual em sembla que ja hauria d’estar superat. Ni incertesa ni dubtes, els transgènics presenten conseqüències negatives per la salut i el medi, ja hi ha prou literatura científica que ho avala. Perquè no parlen de com persegueixen i censuren als científics que s’atreveixen a publicar-ho?
– La manifestació del 17 d’abril és una representació de l’oposició als transgènics bastant estereotipada de la lluita anti-tranx a l’Estat. És igualment molt parcial que tota la lluita anti-transgènica es redueixi a Greenpeace i a uns consumidors ecològics als quals, una altra vegada, se’ls dóna una imatge de tercera quan les coopes i els consumidors ecològics estan creixent cada dia més i són un mercat potencial amb molta força. No diuen ni piu de les regulacions de coexistència ni de les 100.000 firmes de la ILP, per cert…
– Quart, els polítics. L’home de la Dirección General d’Agricultura que diu que ‘aquí no me ha llegado ninguna notificación de contaminación’. És veritat que surt un productor que s’ha contaminat, però llavors no s’aclareix què ha passat: el productor no ho ha denunciat? La denuncia s’ha perdut pel camí? O potser és que el de Dirección està mentint com un bellaco i els de tv2 no tenen els pebrots de dir-ho clar? Evidentment, ni comenten que a l’Estat hi ha una Comissión Nacional de Bioseguridad, perquè la seva actuació és tan escandalosa que millor ni dir-ho…
Al final hem d’estar tranquils perquè els bancs de germolasma ens ho solucionaran tot. Com a crítica màxima, es comenta al final que la concentració corporativa no és desitjable però aquí s’acaba, les patents no saben ni què són.
Podria continuar la crítica però no tinc tot el dia. A vore, com deia, té alguns punts bons, però jo no el passaria ni en una xerrada ni en una classe de secundària. Està guai veure que encara hi ha algú a la tele amb ànims de currar-s’ho però jo diria que encara necessiten alguna empenteta més.
El vídeo es pot veure al web de rtve a aquest enllaç.
i també al tutub:

Per veure el vídeo anar seguint els enllaços:

primera part.

segona part.

tercera part.

quarta part.

cinquena part.

Aquí es pot descarregar l’audio del vídeo.

Un comentari sobre el vídeo, surt un tomàquet transgènic de color porpra, i l’investigador diu que té més antioxidants que el tomàquet convencional. Però val la pena dir que hi ha varietats de tomàquet tradicionals que ja són d’aquest color porpra, i com que són varietats tradicionals i per tant aconseguits amb millora genètica tradicional (de la que fan els pagesos durant centenars d’anys seguits), es poden comercialitzar sense problemes, mentre que aquests tomàquets transgènics no es poden comercialitzar perquè no han passat -encara- els controls que la UE exigeix per a qualsevol aliment transgènic. I val a dir que el representant del govern austríac que va venir a les jornades internacionals “arguments per una alimentació i una agricultura sense transgènics” ens va explicar que els controls de la UE no són controls suficients.

Anuncis

0 Responses to “El que TV3 no va ser capaç de fer”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 54 other followers

Anuncis

%d bloggers like this: