número 2 del Butlletí digital de Som lo que Sembrem

Butlletí digital de Som lo que Sembrem

Butlletí Num. 2/ 16 de Desembre del 2010

Disminueix el conreu de transgènics a Catalunya, Espanya  i a Europa

Al programa Singulars sobre models d’agricultura que TV3 va emetre el 16 de novembre, es van donar per part de TV3 unes dades molt incorrectes sobre l’extensió i evolució del cultiu de panís transgènic a Catalunya.

Segons les dades del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino (1), la superfície conreada de panís transgènic a l’Estat espanyol ha disminuït de
79 269 ha a l’any 2008 fins a 67 726 a l’any 2010, és a dir un 15%. Aquestes dades desmenteixen també la informació publicada pel diari Segre el dia 12 d’octubre en la que es deia que la superfície de panís transgènic a Espanya és “d’unes 90 000 ha”.

Segons les mateixes dades del Ministerio, a Catalunya, entre l’any 2009 i el 2010, el descens va ser d’un 11%, i la superfície total conreada aquest darrer any (25 212 ha) va quedar lleugerament per sota de la de l’any 2008 (25 298 ha).

Les dades de la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, mostren que entre 2009 i 2010 la superfície de transgènics a  la provincia de Lleida va disminuir un 17%, quedant per sota de la de l’any 2008, i que a Girona el descens va ser d’un 7%. Encara que la superfície total de panís conreada a Lleida ha disminuït des de l’any 2009, aquesta disminució ha estat superior al panís transgènic que no pas al convencional, que només ha disminuït un 13% en la superfície conreada.

(1) Enllaç a les dades del Ministerio

A l’any 2009, el conreu de transgènics a Europa va disminuir d’ un 12% , de 107 000 a 94 000 ha. Dades oficials. No hi ha encara dades de l’any 2010 corresponents al conreu a Europa però s’espera haurà seguit la tendència de reducció.

Eurobaròmetre 2010: Segueix augmentant l’oposició als cultius transgènics a Europa

Els resultats de l’Eurobaròmetre sobre biotecnologia recentment publicats (1) mostren que l’oposició als cultius transgènics a Europa continua augmentant. Així, el nombre de gent oposada és tres vegades el nombre de gent favorable a aquesta tecnologia, i en cap país hi ha majoria de gent favorable. Entre la gent que expressa la seva opinió, el percentatge de gent més gran que pensa que els cultius transgènics haurien de ser encoratjats es dóna al Regne Unit, amb un 44%. A l’Estat espanyol aquest percentatge és de només un 35%, el sisè percentatge més alt dels països de la Unió Europea i ha anant disminuint des de l’any 1996, any en què va ser del 66%.Llegeix tota la notícia al blog de SLQS

(1) Enllaç a l’Eurobaròmetre

L’EFSA dóna una opinió favorable a l’autorització del transgènic Smartstax de Monsanto per consum a Europa

– La planta transgènica està carregada d’insecticides i herbicides, i l’EFSA dóna el vist-i plau  per consum (no per conreu) sense que es facin proves sobre els riscos per la salut
-La planta s’ha cultivat als Estats Units la passada temporada on ha donat molt mals resultats als agricultors

La CE no ha donat encara l’autorització per la seva importació. Llegeix tota la notícia

Altres Notícies

El director del Panell d’Experts de l’EFSA (Agència Europea de Seguretat Alimentària), responsable de l’avaluació de seguretat dels transgènics agrícoles, va treballar durant anys per un grup de treball del International Life Sciences Institut (ILSI). Aquest grup de treball estava dirigit per un treballador de l’empresa Monsanto i estava ocupat totalment per  representants  de les multinacionals de biotecnologia.  El mateix ILSI reconeix, que aquest grup de treball va influenciar els standarts d’avaluació de l’EFSA per la valoració del risc de les plantes genèticament modificades. Testbiotech van oferir en roda de premsa diversos documents que mostren la influència de les autoritats de seguretat per part de l’ILSI. Enllaç a la nota de premsa (en anglès)
Revista Nature: El càncer, molt possiblement  una malaltia creada per l’home

Contaminant l’entorn natural o alterant fortament la forma de viure hem provocat una malatia que segons estudis paleontològics era molt rara en l’antiguitat, també entre persones que arribaven a edats avançades com nosaltres.

Nature Reviews Cancer.En societats industrialitzades, el càncer és la segona causa de mort després de les malalties cardiovasculars. La història d’aquesta malaltia té el potencial de millorar la nostra comprensió de la prevenció, etiologia, patogènesi i tractament de la malaltia. Una  escassedat molt acussada de  tumors malignes en les restes físiques de l’antiguitat indicarien que el càncer era rar en l’antiguitat i planteja qüestions sobre el rol dels factors mediambientals carcinògens en les societats modernes.” Enllaç a l’article científic

Un altre article científic recent a BioscienceEl gran dèficit de dades del ADN: són els gens de malalties únicament un miratge? ” diu: “Amb aquestes excepcions, podem reiterar que d’acord amb les millors dades disponibles, les predisposicions genètiques  tenen un rol negligible en malalties cardiovasculars, atacs de cor, càncer, malalties autoimmunes, obesitat, autisme, Parkinson, depressió, esquizofrència i moltes altres malalties comuns mentals i físiques que són les majors causes de mort a les societats occidentals..si aquest peatge  no es pot atribuir als gens, s’ha d’originar en el nostre entorn …”

Recordem que aquest any, el Panell Presidencial sobre el Càncer dels Estats Units ha recomanat que es doni prioritat als aliments ecològics. Enllaç al New York Times i a l’informe (en anglès)

L’informe avisa que una regulació insuficient de l’alliberament de substàncies químiques pot tenir efectes importants sobre la nostre salut. El Panell recomana donar preferència als aliments ecològics, controlar els nivells de radó a les cases i fer servir contenidors de vidre enlloc de plàstic al microones. En particular, l’informe parla dels riscs d’exposició a  substàncies químiques durant l’embaràs, on el risc de danys és més gran.  Diu que més de 300 contaminants s’han trobat a la sang del cordó umbilical de fetus a
l´ úter matern, i que “en una extensió molt preocupant, els nadons neixen ja precontaminats”.

Novembre del 2010: La regió alemana de Turingia,  es declara formalment Lliure de Transgènics i signa la carta europea de les  regions lliures de transgènics.

La ministra Heike Taubert del SPD (partit socialdemòcrata) ha declarat que veu en la l’alta qualitat de la agricultura i de l’economia de l’alimentació del Turingia una bona marca per la comunitat i un important factor econòmic. El 17 de juny del 2010 (un any després del vet de la ILP a Catalunya ) el Parlament de Turingia es va posicionar a favor de declarar Turingia Lliure de Transgènics. Turingia doncs s’uneix a les 51 regions europees que ja han signat la “Carta de Florència”, carta que es va redactar i aprovar al 2005, dos anys després que la Xarxa de Regions  Lliure de Transgènics europea es constituís com a tal. Recordem que Turingia combina al seu territori  uns paisatges agrícoles tradicionals molt ben conservats i  apreciats,  i una indústria i recerca punteres (solar, òptica etc), en ciutats com Jena i en d’altres punts de la regió. Turingia recolza així el moviment a Europa a favor de la lliure determinació en matèria del conreu de transgènics, que ja ha estat acceptat per la CE amb la proposta que aquesta va fer al juny i que està pendent d’aprovació.
Enllaç a la nota de premsa (en alemany)

 

Aquest mes

Denúncies

El projecte de rehabilitació del mas, i d’ús agrícola de les terres de Can Piella (Vallès), amenaçat per la constructora:

Fes clic aquí per donar el teu suport als joves de Can Piella

Llista dels municipis catalans on s’ha conreat transgènics al 2009.

Dades demanades a la Generalitat per part de Som lo que Sembrem Enllaç al llistat de municipis amb les hectàrees que es van conrear (segons el DAR)

Actes, xerrades, debats  i fires

 • Debat sobre transgènics a la Nau de Cultura de Valldoreix el dimarts 14 de febrer a les 19 hores. Amb Som lo que Sembrem (s’ha cancel·lat l’acte)Més informació
 • S’endega el dia 5 de febrer, el Mercat  Ecològic Itinerant del Vallès
  Dies de celebració:  tots els dissabtes
  1er dissabte del mes: St. Quirze del Vallès
  2n dissabte: Cerdanyola del Vallès
  3er dissabte: Barberà del Vallès
  4rt dissabte: Rubí  Més informació, i contacte
 • I Jornada sobre Investigació Acadèmica i Sobirania Alimentària. Amb membres d’universitats d’Europa, Asia, Àfrica i Amèrica. Dia 17 de DesembrePrograma de la Jornada
 • L’associació de coordinació entre les  cooperatives de consum  agroecològic  de Catalunya (Ecoconsum)  fa una crida per tal que TOTES les cooperatives del territori participin en desenvolupar el projecte que s’ha encetat recentment: Quina cooperació volem entre les nostres  cooperatives, i quines tasques ha de desenvolupar Ecoconsum que ens permetin créixer i funcionar millor, i tenir major incidència social ?Més informació a la web Ecoconsum o al contacte info@ecoconsum.org
 • Recomanem el programa a Latituds de TV·3 “Fam i model alimentari”Per veure el programa clicka a aquest enllaç


Història: Per què no hi ha un pèsol transgènic?

La història del seu fracàs és un exemple dels efectes no previstos de la modificació genètica Llegeix tota la història


Reenvia!

Si tens un amic o amiga que pugui estar interessada en el butlletí, reenvia-li

Subscriu-te al butlletí de Som lo que Sembrem

Si  encara no reps el butlletí i el vols rebre, envia un missatge a ilp@somloquesembrem.org

Enllaç als anteriors butlletins de Som lo que Sembrem

Anuncis

0 Responses to “número 2 del Butlletí digital de Som lo que Sembrem” 1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 54 other followers

Anuncis

%d bloggers like this: