Valoració de l’article de Malaria i patata Ogm

Hem rebut recentment un article sobre una patata transgènica que es vol fer servir com a vacuna contra la malària. Tot i que l’activitat de Som lo que Sembrem es centra en el que seria l’agricultura i que per tant la farmàcia és un àmbit que se’ns escapa una mica, he decidit fer un article analitzant aquesta informació perquè es diu que es fa servir un aliment com a mitjà de transmissió del fàrmac.

La primera sensació analitzant la notícia, és de celebrar que una universitat europea tregui resultats per a combatre un mal africà. Ja fa temps que es denuncia que la majoria dels medicaments que s’han desenvolupat estan destinats a malalties exclusives de la cultura occidental marginant a les dues terceres parts de la humanitat d’aquests “avenços” farmacològics. El motiu d’aquest esbiaix és clar: la manca de mercat a la perifèria econòmica; i per tant també pensem que aquests fàrmacs són pensats més com a productes comercialitzables que no pas com a millora social.

Si s’analitza més a fons l’article original d’on prové la notícia que citem, veiem com es fa servir una alga per a la producció d’un midó que conté antígens del plasmodi que es farà servir per a vacuna contra la malària. Deixant de banda l’anàlisi de l’eficiència d’aquesta vacuna; els investigadors no parlen que estiguin desenvolupant una patata transgènica, sinó que el metabolisme de síntesi del midó de l’alga és el mateix que el de la patata i altres cereals. A més es diu que els antígens produïts i acumulats als grànuls de midó de l’alga no tenen unes modificacions que segurament tindrien en les plantes i per tant sembla que excloguin aquesta altra via d’obtenció del midó/vacuna. Així, la referència a les patates transgèniques sembla que ha estat una mala interpretació de la informació per part dels periodistes, segurament i pensant malament perquè tenen ganes de pintar de verd aquesta tecnologia -ja vam saber per una filtració de wikileaks que tant la Monsanto com els nostres governs insisteixen que cal fer un esforç per impedir que es desacreditin els seus productes-.

La vacuna de l’alga transgènica seria un producte que no sortiria viva de les fàbriques de fàrmacs, de la mateixa manera que la insulina transgènica està feta per bacteris que tampoc han de sortir vius d’aquestes fàbriques. Una altra cosa és que hi hagi altres remeis a aquestes malalties que no passin per empreses farmacèutiques. Per la malària, distribuir la riquesa mundial per eradicar la pobresa seria una bona cosa, però també des de la Dolça Revolució ens parlen de remeis tradicionals com ara l’Artemisa que sense que siguin excloents dels avenços mèdics cal que es tinguin també en compte.

0 Respostes to “Valoració de l’article de Malaria i patata Ogm”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 55 other followers


%d bloggers like this: