Dioxines: Nous escàndol a la indústria agroalimentària europea. Tenen cap voluntat els organismes públics de garantir la seguretat dels ciutadans?

Aquest nou escàndol a la indústria, després de molts altres com les vaques boges (causat per fer-les menjar pinsos amb farines d’ossos d’animals), el de les dioxines als pollastres i porcs a Europa anteriorment, o el dels ous a Estats Units, semblen confirmar que els organismes públics estan més al sevei de la indústria que dels ciutadans. Només actuen amb celeritat en cas de greus escàndols o contaminacions, i en temps “tranquils” simplement fan la vista gorda amb els incumpliments en matèria de seguretat, per afavorir la “competitivitat” i els beneficis de la indústria.

També confirma la bogeria d’aquest sistema d’engreix animal, massificat, contaminant del medi, de cadenes industrials insostenibles i de traçabilitat sovint descontrolada, amb transgènics importats barrejats a més a més amb varietats prohibides, antibiòtics, i més que ocasionalment greixos industrials i altres contaminants.

Diputats al Parlament europeu i la mateixa ministra d’Agricultura alemana Ilse Aigner, han reconegut que els estandarts no són adients i en trucada al comissionat de Protecció del consumidor John Dalli va demanar que s’estableixi una reglamentació a nivell europeu per tal de separar la producció de substàncies perilloses de les que van a la cadena alimentària. Tot fa pensar, pel resultat de la reunió del dia 11, que no es farà res.

A Alemania, organitzacions de consumidors i ecologistes han denunciat que la industria càrnica alemana està orientada a l’exportació i que els polítics i agències de seguretat accepten estandarts molt baixos per afavorir la competitivitat al mercat. El dia 22 de gener hi ha convocada una manifestació a Berlin, demanant canvis en la política agrícola: “Per l’extinció d’aquest model de fàbriques ramaderes i per un futur amb una agricultura pagesa

1 Response to “Dioxines: Nous escàndol a la indústria agroalimentària europea. Tenen cap voluntat els organismes públics de garantir la seguretat dels ciutadans?”


 1. 1 Miquel 16 gener 2011 a les 20:36

  He rebut aquest correu on expliquen la manifestació del dia 22 a Berlin:

  L’escàndol de les dioxines en aliments, amb ous i carn de porc contaminada, i que de moment ha provocat 100 milions d’euros en pèrdues, ha provocat una protesta demanant una agricultura més ecològica i social.
  Tres-cents experts ambientals i professors varis han subscrit un manifest anomenat “Pel abandonament de la ramaderia massiva i la transformació cap a una agricultura ecologico-social”, que ja han signat 8000 persones en les ultimes 48 hores, a Alemanya.
  La iniciativa, que acabarà el proper 22 de gener amb una mani a Berlín, sosté que l’actual model agroalimentari perjudica el medi ambient i la salut pública, destruint les bases existencials dels pagesos en els països en desenvolupament, i qualifica les granges de ramaderia intensiva, de incubadores de malalties patògenes.
  Fugint una mica de cert alarmisme que denoto en aquest manifest, té però, part de raó.L’actual crisi de les dioxines, ja és la quarta detectada a Europa des de el 2003 i la segona a Alemanya.A principis dels setanta, una família es gastava el 40% del seu pressupost en aliments i consumia 64 kg de carn al any per càpita, avui gasten el 14% i consumeixen 88 kg, això vol dir que aquesta carn cada cop es més barata de produir, incentivant-ne per tant el consum, i si es barata de produir és perquè en el procés d’elaboració de la mateixa es segueixen pautes poc saludables, com és el cas de les dioxines, i també s’ha de recalcar els baixos preus que es paguen als ramaders.
  La formula que molts fabricants de pinsos han utilitzat a Alemanya, ha estat barrejar grasses i olis industrials contaminats amb altres productes, sols el 6% de les 80000 empreses de components de pinso passen controls de l’administració.
  Aquest és un cas més, ja varem tenir abans les “vaques boges”, de que el sistema productiu agroindustrial d’anar a sac, cada cop serà menys viable, econòmicament, mediambientalment i socialment parlant.
  S’ha d’avogar per donar suport de veritat a la producció agrària ecològica, de fet la propera revisió de la PAC versus 2013, ja va en aquest sentit, els pocs ajuts que quedin aniran encarrilats per aquí, esperem que sigui així.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 55 other followers


%d bloggers like this: