Impuls cap a la sobirania alimentària a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental) : Banc de terres i recursos agraris, fires agroecològiques, menjadors escolars ecològics, jornades tècniques de conversió a la agricultura ecològica..tot tirat endavant conjuntament per ciutadans, pagesos, tècnics i Ajuntament
Elisabet Navarro i la tècnica Agnès Moya ens van explicar a Som lo que Sembrem i a gent de l’Altraveu de Castellar http://www.laltraveu.org/ com s’han anat desenvolupant els projectes.
L’any 2010 s’ha dut a terme un altre impuls a Santa Eulàlia a favor de l’agricultura i la ramaderia (especialment les ecològiques) i dels circuits curts de comercialització, continuant el procés en què porten treballant ja uns quants anys diferents actors del municipi, inclòs l’Ajuntament amb el programa Ronçana. Camp i Qualitat.
Durant l’any passat, s’ha anat recollint informació de manera exhaustiva gràcies a una campanya municipal i també a la participació i implicació de diversos sectors, per anar elaborant una base de dades de terres i d’altres recursos agraris, inspirada en el Banc de Terres d’ Ulldecona. L’Agnès va parlar amb molts pagesos i propietaris de terres del municipi i alguns van mostrar interès a arrendar o cedir les terres per ser conreades.
A continuació es van elaborar uns documents amb les superfícies de les terres, els ortofotomapes i altres dades d’interès. Aquests documents han estat disponibles a l’Ajuntament per les persones interessades a conrear les terres, i s’ha procurat quadrar l’oferta amb les necessitats de les persones, tot i que no sempre ha estat possible. Una vegada posades en contacte, les dues parts arribaven a un acord sense més intervenció de l’Ajuntament que una assessoria legal.
De cara a aquest any, la idea es intentar reactivar el banc, doncs és cert que la dinàmica a vegades va perdent ritme (la gent oblida que pot oferir o demanar terres, infraestructures,etc), i a la vegada segueix present la intenció d’anar-se connectant i treballant conjuntament amb altres bancs o indagar més en la proposta per tal de seguir caminant cap a una major accessibilitat al recurs “terra” per part de la gent que no ve de pagès o que necessita recursos d’aquesta índole que estan en desús.
Altre actuacions dins d’aquest impuls han estat l’ organització d’una Jornada Tècnica sobre la conversió a l’agricultura ecològica, la I Fira agroecològica del municipi, Lliga’t a la Terra, que va ser un èxit el passat juny, i l’impuls als menjadors escolars ecològics a les escoles bressol del municipi. Actualment, un 50% del menjar ecològic de les dues escoles és subministrada pels productors locals, sota la coordinació del projecte Ecomenja, i s’ha assolit un alt grau de satisfacció per part de pares, mestres i nens.
Anunciem de pas que la II Fira Lliga’t a la Terra de Santa Eulàlia de Ronçana: Fira de planter i llavors, i amb moltes activitats oferides per a nens i adults, tindrà lloc aquest any el dissabte 9 d’abril, tot el dia, al centre cívic la Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana. Més informació: Elisabet Navarro navarroce@diba.cat
Una iniciativa fantàstica que s’ha d’exportar a tots els ajuntaments…
Molt bona iniciativa: Felicitats!
Em fa mal veure la quantitat de terra no conreada que s’observa arreu.
Sóc de Mataró i a tot el Maresme la superficie “abandonada” és molt important.
I fan horts urbans tenint a pocs metres camps erms!
Heu pensat la manera de poder extrapolar la vostra iniciativa a d’altres poblacions? Si voleu col·laboració compteu amb mi.
Salut!
Al butlletí electrònic de la diputació “sostenible” hi ha una notícia sobre horts urbans a Vilanova.
A aquest enllaç es pot descarregar un llibret sobre les varietats tradicionals de tomàquet que es van tastar a la fira:
Click to access Varietats-antigues-de-tomaquet-del-Valles.pdf