Projectes al territori: Santa Eulàlia de Ronçana

Impuls cap a la sobirania alimentària a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental) :  Banc de terres i recursos agraris, fires agroecològiques, menjadors escolars ecològics, jornades tècniques de conversió a la agricultura ecològica..tot  tirat endavant  conjuntament  per ciutadans, pagesos, tècnics  i Ajuntament

Elisabet Navarro i la tècnica Agnès Moya ens van explicar a Som lo que Sembrem i a gent de l’Altraveu de Castellar http://www.laltraveu.org/ com s’han anat desenvolupant els projectes.

L’any 2010 s’ha dut a terme un altre impuls a Santa Eulàlia a favor de l’agricultura i la ramaderia (especialment les ecològiques)  i dels circuits curts de comercialització, continuant el procés en què porten treballant  ja uns quants  anys diferents actors del municipi, inclòs l’Ajuntament amb el programa Ronçana. Camp i Qualitat.

Durant l’any passat,  s’ha anat recollint informació de manera exhaustiva gràcies a una campanya municipal i també a la participació i implicació de diversos sectors,  per anar elaborant una base de dades de terres i d’altres recursos agraris, inspirada en el Banc de  Terres d’ Ulldecona. L’Agnès va parlar amb molts  pagesos i propietaris de terres del municipi i alguns van mostrar interès a arrendar o cedir les terres per ser conreades.

 A continuació  es van elaborar  uns documents amb les superfícies de les terres, els ortofotomapes i altres dades d’interès. Aquests documents han estat disponibles a l’Ajuntament  per les persones interessades a conrear les terres, i s’ha procurat quadrar l’oferta amb les necessitats de les persones, tot i que no sempre ha estat possible. Una vegada posades en contacte, les dues parts arribaven a un acord sense més  intervenció de l’Ajuntament que una assessoria legal.

De cara a aquest any, la idea es intentar reactivar el banc, doncs és cert que la dinàmica a vegades va perdent ritme (la gent oblida que pot oferir o demanar terres, infraestructures,etc),  i a la vegada segueix present la intenció d’anar-se connectant i treballant conjuntament amb altres bancs o indagar més en la proposta per tal de seguir caminant cap a una major accessibilitat al recurs “terra” per part de la gent que no ve de pagès o que necessita recursos d’aquesta índole que estan en desús.

Altre actuacions dins d’aquest impuls han estat l’ organització d’una Jornada Tècnica sobre la conversió a l’agricultura ecològica,  la I Fira agroecològica del municipi, Lliga’t a la Terra, que va ser un èxit el passat juny, i l’impuls  als menjadors escolars ecològics a les escoles bressol del municipi. Actualment, un 50% del menjar ecològic de les dues escoles és subministrada pels productors locals, sota la coordinació del projecte Ecomenja, i s’ha assolit un alt grau de satisfacció per part de pares, mestres i nens.

Anunciem de pas que la II Fira Lliga’t a la Terra de Santa Eulàlia de Ronçana:  Fira de planter  i llavors, i amb  moltes activitats oferides per a  nens i adults, tindrà lloc aquest any el dissabte 9 d’abril, tot el dia, al centre cívic la Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana. Més informació: Elisabet Navarro navarroce@diba.cat

4 Respostes to “Projectes al territori: Santa Eulàlia de Ronçana”


 1. 1 montsejardi 22 febrer 2011 a les 19:57

  Una iniciativa fantàstica que s’ha d’exportar a tots els ajuntaments…

 2. 2 JORDI CASALS GUARDIOLA 24 febrer 2011 a les 16:09

  Molt bona iniciativa: Felicitats!
  Em fa mal veure la quantitat de terra no conreada que s’observa arreu.
  Sóc de Mataró i a tot el Maresme la superficie “abandonada” és molt important.
  I fan horts urbans tenint a pocs metres camps erms!
  Heu pensat la manera de poder extrapolar la vostra iniciativa a d’altres poblacions? Si voleu col·laboració compteu amb mi.
  Salut!

 3. 3 Miquel 1 Març 2011 a les 9:25

  Al butlletí electrònic de la diputació “sostenible” hi ha una notícia sobre horts urbans a Vilanova.

 4. 4 Miquel 2 Mai 2011 a les 6:56

  A aquest enllaç es pot descarregar un llibret sobre les varietats tradicionals de tomàquet que es van tastar a la fira:

  Feu clic per accedir a Varietats-antigues-de-tomaquet-del-Valles.pdf


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 55 subscriptors

A %d bloguers els agrada això: