Jornada sobre agricultura a la Universitat Catalana d’Estiu

“XXVI Jornada d’Agricultura a Prada Agricultura globalitzada i agricultura de proximitat, una de les dues o les dues?”, aquest és el títol de la jornada de la Universitat Catalana d’Estiu. Per tant ja podem veure quin caire tindrà, de l’estil fiquem-hi tot que segur que hi cabrà. Però al camp, o bé es fa agroecologia o bé es fa agricultura intensiva, però no les dues alhora al mateix tros.

Del programa cal destacar la ponència d’Slow Food Terres de Lleida.

Ho organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris

Dia: 20 d’agost

La introducció de la jornada diu així:

Des del Neolític l’home va començar a produir els seus aliments i va deixar de ser caçador recol·lector. Els éssers humans no hem parat de créixer en número i no resulta gens fàcil produir els aliments necessaris per a tots. Fins ara això no s’ha aconseguit mai, sempre hi ha hagut llocs on no han tingut suficients aliments i s’han produït onades de fam, les quals continuen. Tanmateix, a molts països com el nostre la pagesia es troba amb serioses dificultats per a tirar endavant i, a nivell mundial, existeix un fenomen d’inversió especulatiu sobre les matèries primeres i l’agricultura que no ajuda a millorar la situació.

Parlar d’alimentar a tothom i no posar la paraula capitalisme ja denota una mica el caire polític de l’exposició; tot i reconèixer a continuació que fins i tot la nostra pagesia està patint les conseqüències del model.

La presentació continua:

En l’edició d’enguany de la Jornada d’Agricultura de Prada debatrem sobre els dos models productius agraris que tenim a l’àrea dels Països Catalans. D’una banda, el model que segueix l’agricultura globalitzada, i de l’altra, el de l’agricultura de proximitat. Els diferents ponents, d’una manera professional, exposaran els seus arguments i experiència sobre el tipus d’agricultura que practiquen i, a continuació, com és habitual, tots plegats, assistents i ponents, intercanviarem diferents opinions, amb l’objectiu d’esbrinar quina manera d’actuar seria millor per la nostra pagesia i la nostra economia.

I a continuació el programa:

MATÍ (de 2/4 de 10 a 1)

9:30 – 10 h. Obertura de la jornada, a càrrec de Jordi Sala (director general de desenvolupament rural del DARPAM, GdC)

10:00 – 10:30 h. Introducció, a càrrec de Josep M. Puiggròs (coordinador de la jornada) 10:30 – 11:15 h. L’agricultura de proximitat, una solució racional al canvi climàtic, per Ramon Lletjós (president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya)

11:15 – 11:30 h. Pausa

11:30 – 12:15 h. L’agricultura de proximitat a Catalunya Nord, per Llorenç Planes (enginyer agrònom)

12:15 – 13:00 h. Producció globalitzada: exigències i reptes. Passat, present i futur, per Francesc X. Miarnau (productor i assessor en producció de fruita dolça)

TARDA (de 3 a 7)

15:00-15:45 h. Jardiners de la salut, per Ramon Queralt (empresari de fuita dolça) 15:45-16:30 h. Els reptes de la nostra producció porcina en l’economia globalitzada, per Rossend Santiveri (responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos)

16:30-17:15 h. Aprofitament dels recursos més propers, per Jaume Illa (pagès del Moianès i responsable de Biobastona)

17:15-18:00 h. Pagesia local per una alimentació bona, neta i justa, per Gerard Batalla (responsable del projecte “Cultures Trobades de Slow Food Terres de Lleida”)

18:00-19:00 h. Debat entre els assistents i ponents

19:00 h. Cloenda, per Josep M. Vives (president de la ICEA)

Més detalls de la jornada a aquest enllaç.

About these ads

0 Responses to “Jornada sobre agricultura a la Universitat Catalana d’Estiu”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 54 other followers


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 54 other followers

%d bloggers like this: