“XXVI Jornada d’Agricultura a Prada Agricultura globalitzada i agricultura de proximitat, una de les dues o les dues?”, aquest és el títol de la jornada de la Universitat Catalana d’Estiu. Per tant ja podem veure quin caire tindrà, de l’estil fiquem-hi tot que segur que hi cabrà. Però al camp, o bé es fa agroecologia o bé es fa agricultura intensiva, però no les dues alhora al mateix tros.
Del programa cal destacar la ponència d’Slow Food Terres de Lleida.
Ho organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris
Dia: 20 d’agost
La introducció de la jornada diu així:
Des del Neolític l’home va començar a produir els seus aliments i va deixar de ser caçador recol·lector. Els éssers humans no hem parat de créixer en número i no resulta gens fàcil produir els aliments necessaris per a tots. Fins ara això no s’ha aconseguit mai, sempre hi ha hagut llocs on no han tingut suficients aliments i s’han produït onades de fam, les quals continuen. Tanmateix, a molts països com el nostre la pagesia es troba amb serioses dificultats per a tirar endavant i, a nivell mundial, existeix un fenomen d’inversió especulatiu sobre les matèries primeres i l’agricultura que no ajuda a millorar la situació.
Parlar d’alimentar a tothom i no posar la paraula capitalisme ja denota una mica el caire polític de l’exposició; tot i reconèixer a continuació que fins i tot la nostra pagesia està patint les conseqüències del model.
La presentació continua:
En l’edició d’enguany de la Jornada d’Agricultura de Prada debatrem sobre els dos models productius agraris que tenim a l’àrea dels Països Catalans. D’una banda, el model que segueix l’agricultura globalitzada, i de l’altra, el de l’agricultura de proximitat. Els diferents ponents, d’una manera professional, exposaran els seus arguments i experiència sobre el tipus d’agricultura que practiquen i, a continuació, com és habitual, tots plegats, assistents i ponents, intercanviarem diferents opinions, amb l’objectiu d’esbrinar quina manera d’actuar seria millor per la nostra pagesia i la nostra economia.
I a continuació el programa:
MATÍ (de 2/4 de 10 a 1)
9:30 – 10 h. Obertura de la jornada, a càrrec de Jordi Sala (director general de desenvolupament rural del DARPAM, GdC)
10:00 – 10:30 h. Introducció, a càrrec de Josep M. Puiggròs (coordinador de la jornada) 10:30 – 11:15 h. L’agricultura de proximitat, una solució racional al canvi climàtic, per Ramon Lletjós (president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya)
11:15 – 11:30 h. Pausa
11:30 – 12:15 h. L’agricultura de proximitat a Catalunya Nord, per Llorenç Planes (enginyer agrònom)
12:15 – 13:00 h. Producció globalitzada: exigències i reptes. Passat, present i futur, per Francesc X. Miarnau (productor i assessor en producció de fruita dolça)
TARDA (de 3 a 7)
15:00-15:45 h. Jardiners de la salut, per Ramon Queralt (empresari de fuita dolça) 15:45-16:30 h. Els reptes de la nostra producció porcina en l’economia globalitzada, per Rossend Santiveri (responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos)
16:30-17:15 h. Aprofitament dels recursos més propers, per Jaume Illa (pagès del Moianès i responsable de Biobastona)
17:15-18:00 h. Pagesia local per una alimentació bona, neta i justa, per Gerard Batalla (responsable del projecte “Cultures Trobades de Slow Food Terres de Lleida”)
18:00-19:00 h. Debat entre els assistents i ponents
19:00 h. Cloenda, per Josep M. Vives (president de la ICEA)
Més detalls de la jornada a aquest enllaç.
0 Respostes to “Jornada sobre agricultura a la Universitat Catalana d’Estiu”