Banca ètica contra la crisi alimentària.

Alternatives a la nostra complicitat, la dels ciutadans del carrer, en l’especulació financera: la banca ètica.

Amb motiu de la campanya de vàries entitats contra el dipòsit 100% Natural de Catalunya Caixa, que animava a invertir en els mercats d’aliments com panís o blat, – i tot i la carta posterior de Catalunya Caixa disculpant-se pel producte, pressionada pel gran nombre de cartes i correus de clients i ciutadans -, ens hem fet conscients de la gran quantitat de fons que especulen invertint a futur o present en aquestes matèries primeres. Els estalvis, fons de pensions de molts ciutadans estan ficats, ho vulguem o no, en aquestes inversions.
L’alternativa que tenim és la banca ètica:
A fets.org es pot trobar informació de les diferents opcions per invertir els nostres estalvis o per aconseguir crèdits per als nostres projectes. El darrer número de la revista Soberania Alimentaria Biodiversidad y Culturas està dedicat a aquest tema i té força articles que en fan referència.

Fiare

L’aposta més agosarada de finances ètiques és Fiare que aposta per ser una cooperativa de crèdit de finances ètiques. Moltes entitats, fins i tot algunes històriques vinculades a l’economia social com Coop57 estan treballant en aquest projecte. Per a tenir el reconeixement del Banc Central està acumulant capital social i per això ens conviden a participar-hi.

La Banca ètica fa temps que va sumant veus però encara és una opció minoritària. De les veus més mediàtiques cal destacar l’Arcadi Oliveres i en Joan Melé; aquest segon és director de Triodos Bank a Espanya, que és el model actual més semblant a la banca tradicional i que per tant pot ser la opció més fàcil per a que fem la transició cap a les finances ètiques. Però cal tenir clar que no n’hi ha prou que els compromisos d’inversió siguin els adequats, sinó que les maneres de ser, gestió cooperativa en comptes de donar resposta a uns accionistes, ens han de fer caminar cap a un Fiare plenament funcional.

Per acabar deixo l’enllaç d’un article publicat a la Burxa de Sants: és temps de la banca ètica.

2 Responses to “Banca ètica contra la crisi alimentària.”


 1. 1 Miquel 18 Agost 2011 a les 8:29

  Són segures les diferents opcions de finances ètiques? és una pregunta que es fa molta gent. Les opcions que passen per l’aval del Banc Central tenen la garantia del retorn dels diners invertits fins a 100000 euros per client (http://ca.wikipedia.org/wiki/Fons_de_Garantia_de_Dip%C3%B2sits). No obstant les altres opcions de finances ètiques tenen una altra mena de garantia, i és que es fa la feina ben feta i per tant el risc de col·lapse és baix; menor que amb la banca especulativa convencional. I això que molt sovint els préstecs es donen en condicions de més risc; però compta més la voluntat que no pas el risc d’insolvència dels beneficiaris.
  Hi ha interessos econòmics en els sistemes de finances ètiques? també s’ho pregunta molta gent. Els que gestionen aquests models són conscients que si no ofereixen interessos als dipòsits se’ls restringeix molt la capacitat de captar capital per a que després puguin prestar i així donar aquest servei social que fan. Perquè el paradigma actual fa que, en general, no n’hi hagi prou amb saber que els teus estalvis s’estan utilitzant correctament i amb una finalitat ideal. Altres persones pensem que els interessos als dipòsits, i els interessos demanats pels préstecs són responsables que el model econòmic necessiti créixer econòmicament i per tant sigui insostenible; però si aquests interessos es plantegen no tant per a lucrar-se en base a un capital sinó per a que la inflació faci que aquests estalvis no perdin el seu valor, es pot arribar a acceptar. Finalment, si el creixement que se’n deriva és en el profit de les alternatives i, esperem, en detriment del sistema insostenible, cal veure aquests peatges com a maneres de transició vàlides.
  Es pot domiciliar nòmines, tenir targeta, agafar diners amb aquests banc ètics? Ja he comentat al cos de la entrada que tot això només està disponible per a Triodos Bank, i amb unes condicions força competitives respecte a la banca tradicional. Un fet que amb Triodos no es pot fer és ingressar diners directament, doncs ens demanen sempre fer-ho via transferència; això implica que els que tenim un compte a Triodos hem de tenir un compte a una altra entitat financera que ens ho permeti. Això em recorda una frase que deia que els catalans tenim els rebuts a una caixa i els estalvis al banc. Vull dir que el compte “extra” que hem de tenir igualment podria estar en una caixa d’estalvis (idealment en una cooperativa de crèdit, http://www.unacc.com/, i idealment que no ens cobrin comissions per tenir aquest compte -i això és possible, per exemple amb Caixa d’Enginyers-, encara que també podem fer servir el compte “pont” de qualsevol amic o familiar ja que normalment no es fa servir gaire). Quan Fiare sigui un banc europeu (cooperativa de crèdit de finances ètiques, però reconeguda pel Banc Central com a banc i per tant amb el suport del fons de garantia dels dipòsits) no caldrà passar per Triodos, i segurament tampoc per un altre compte pont. Mentrestant el fet que ens cobrin elevades comissions pel moviment de diners ho fa un xic incòmode.
  Com contactar amb cada opció? A http//fets.org (fets vol dir Finances ÈTiques i Solidàries) hi ha els webs de les diferents opcions i a cada web és fàcil trobar telèfons i maneres de contactar a banda de més informació.

 2. 2 Miquel 19 Agost 2011 a les 8:58

  Avui han penjat a Attac-Tv un video-blog que explica la banca Jak, que és un altre model de finances populars i que intenta resoldre el problema dels interessos bancaris:
  http://www.attac.tv/altermedia/2011/08/2219?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+attactv+%28ATTAC.TV%29


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 55 other followers


%d bloggers like this: