Fes clic per continuar llegint el butlletí. Aquesta entrada és una còpia del butlletí penjat al web de Som lo que Sembrem.
-
Butlletí Num. 9/ 3 de Setembre de 2011
Tot desmanegant mites
Per Joserra Olarieta, Som lo que Sembrem
Un nou informe de la FAO sobre la volatilitat dels preus dels aliments i la seva relació amb la seguretat alimentària mostra que el consum de gra a Xina i índia té poc a veure amb l’augment del preu d’aquest.
De fet, l’informe mostra que, molt al contrari del que diu el mite, no hi ha hagut canvis en el consum de gra per part d’aquells dos països, i sí, en tot cas, una disminució. La demanda de gra, directa i indirecta, a Xina i Índia tot just va augmentar entre 2000 i 2007, i les importacions fins i tot van disminuir. Per tant, no ha estat la demanda d’aquests dos països la que ha fet augmentar els preus dels cereals (1).
Segons aquest informe, la bombolla dels biocombustibles sí ha tingut un impacte fonamental en la evolució de la demanda mundial de cereals i olis vegetals. Sense tenir en compte els biofuels, la taxa d’increment en el consum mundial de cereals és 1’3%, però considerant el consum per bio-combustibles. aquesta taxa és pràcticament un 50% més gran, 1’8%.
Aquesta demanda de biofuels es deu, en gran part, a les grans subvencions que reben als països industrialitzats, i que han augmentat al mateix temps que s’estan eliminant les subvencions per als cultius alimentaris. Si no fos per aquestes subvencions, la producció de biofuels seria inviable a la major part de països. Aquesta situació és encara més clara amb els olis vegetals: la proporció de la producció d’aquests que es va utilitzar per a fins alimentaris va disminuir del 4’4% al 3’3% entre els anys 1990 i els 2000. En canvi, la proporció utilitzada amb finalitats industrials va augmentar del 11% al 24% entre 2000 i 2010.
La conclusió de l’informe, per tant, és que, deixant de banda l’impacte de la bombolla dels bio-combustibles, el consum global de cereals o d’olis vegetals s’està desaccelerant i no és el responsable de l’augment de preus. A l’any 2008, un informe intern del Banc Mundial filtrat pel diari anglès The Guardian ja reconeixia que els biofuels eren responsables del 75% del augment del preu global dels aliments, i per tant, de bona part de la expansió de la fam en aquell any.
L’altre factor que està fent accelerar la inflació als preus dels aliments, i també, per tant, expandint la fam, és l’activitat dels especuladors financers. Segons un informe publicat aquest mes per l’organització World Development Movement (WDM), el mercat especulatiu controla actualment més d’un 60% de les opcions i futurs d’alguns productes agrícoles, en comparació a un 12% entre els anys 1980 i 1990. Al llarg dels darrers cinc anys, el valor total dels productes financers especulant amb productes agrícoles es va doblar, des de 65.000 milions de dòlars en 2006 fins a 126.000 milions de dòlars al 2011.
(1) Per fer aquest escrit s’ha fet servir un resum de l’informe, que es pot trobar en aquest enllaç (en anglès)
El cafè transgènic, la corporació Nestlé i el control de la cadena des de les llavors fins a la venda. Quines alternatives tenim? Fòrum obert amb tots vosaltres!
Aquí trobeu l’article que hem escrit sobre el cafè transgènic de la Nestlé i la seva intenció d’obtenir l’autorització a Mèxic. En aquest altre article Som lo que Sembrem fem alguna reflexió respecte a les alternatives que permetrien fer el salt a aquestes grans corporacions i a la gran distribució. Però volem compartir aquestes reflexions amb tots vosaltres, i escoltar la vostra opinió. Quina força tenim? Com ho podem fer? és anar massa contra corrent? Tenim temps, tenim energia? Ho podem fer sols? és suficient fer el canvi personal? Com podem anar extenent i difonent altres models de consum i recolzar els models producció que volem?
Pensem que aquestes reflexions poden animar a més gent a veure el canvi possible! Us agraïm molt la participació.En aquest enllaç, FÒRUM OBERTAMB TOTS VOSALTRES!
Aprofitant que parlem de café, passem l’enllaç d’una exposició feta per la Xarxa de Consum Solidari.L’augment del preu dels cereals i l’enfosament de les granges de porcs: Salvar-les o canviar de model
Trobeu aquesta reflexió de Som lo que Sembrem en aquest enllaç.
Aquí trobeu una notíciarecent de les negociacions cap a la nova PAC, on s’inclouen ajudes per a la ramaderia industrial a Europa.Més insectes resistents al panís transgènic Bt
Per Som lo que Sembrem
Un estudi publicat al mes de juliol mostra l’aparició de poblacions del cuc de les arrels del panís (Diabrotica virgifera virgifera) resistents al panís transgènic a l’estat de Iowa, als Estats Units. Aquest cuc és una plaga important del panís als Estats Units perquè que les larves s’alimenten de les arrels del conreu.
Els autors de l’estudi suggereixen com a una de les possibles causes del desenvolupament de la resistència l’insuficient ús de refugis. Encara que l’Agència de Protecció Ambiental va recomanar que els refugis de panís convencional ocupessin un 50% de les parcel·les plantades amb aquest panís transgènic, el Govern dels Estats Units es va plegar a les demandes de Monsanto i va aprovar refugis de només un 20% de la superfície.
Al mateix temps, a l’estat d’Illinois s’han trobat camps de panís molt afectats per aquesta plaga, amb moltes plantes caigudes amb danys greus a les arrels, que podrien estar relacionats també amb la presència de cucs resistents a la toxina Cry3Bb1 produïda per aquest tipus de panís.
Cal recordar que ja s’han descrit poblacions de plagues resistents a panís o cotó Bt a d’altres països, com Puerto Rico, Sud-Àfrica, Índia, i Xina .Enllaç a l’article amb les referències científiques
Agricultors rebels. Experiències d’agricultura basada en la permacultura amb animals
Ressenya dels llibres ‘Meat: A Benign Extravagance’ de Simon Fairlee i ‘Permaculture: A Practical Guide to Small-Scale Integrative Farming and Gardening’ de Sepp Holzer. L’interessantíssim (però extens) resum el trobeu en aquest enllaç.
Bon material per a la reflexió i el debat! Que aprofiti.Nou article del Dr. Séralini i el seu equip sobre els efectes sobre la salut dels transgènics agrícoles
Segons confirma una nova meta-anàlisi, els pinsos MG són tòxics
Una meta-anàlisi de 19 estudis confirma toxicitat de fetge i de ronyons en rates i ratolins alimentats amb soja i panís MG (plantes que són el 80% de totes les plantes MG conreades). També exposa unes evidents faltes d’adequació de l’actual assessorament de risc.
Un equip de científics independents liderats per Gilles-Eric Séralini a la Universitat de Caen a França va du a terme una meta-anàlisi (1) combinant els resultats de 19 estudis anteriors, i en aquesta investigació van concloure: “Dels tests de regulació que s’han fet fins ara, considerem que és inacceptable sotmetre a 500 milions d’europeus i varis milers de millions de consumidors a tot el món als nous aliments o pinsos MG”. I això s’està fent només amb controls (en els casos en què n’hi hagi) de tests toxicològics de tres mesos i fent servir una única espècie de mamífers. I en un context de preocupació cada vegada més gran.
Desvetllades múltiples anormalitats d’òrgans en la reanàlisi.
Els dinou estudis realitzats fins ara per la indústria i per científics independents ho són sobre el panís Bt o la soja transgènica RounUp Ready, que actualment representen els 83 % de tot els aliments MG disponibles comercialment. Les varietats de panís Bt contenen una proteïna pesticida específica d’un bacteri del sòl Bt (Bacillus thuringensis), una varietat era a més a més tolerant a l’herbicida glufosinat. La soja RR és tolerant a l’herbicida RoundUp Ready (glifosat).
Les dades varen ser reanalitzades amb nous mètodes estadístics i biològics, incloent la meta-anàlisi. Les meta-anàlisis permeten una millor i més objectiva apreciació de l’evidència i donen una estimació més precisa dels efectes, aportant un poder estadísitic més gran i reduint la possibilitat de falsos positius o falsos negatius.
Malgrat que cap dels descobriments són nous, la meta-anàlisi dóna major força a l’evidència prèvia. I molt important, l’informe ha trobat que el 9% dels paràmetres analitzats estaven alterats, que dobla el valor del 5% que es podria obtenir només per atzar.
El 43% de les anormalitats significatives es van trobar en fetge i ronyons. El fetge estava més afectat en femelles i els ronyons en els mascles.
La patologia del ronyons en animals alimentats amb soja RR incloïen significatives alteracions de la concentració d’ions provinents d’unes pèrdues als ronyons. Això és consistent amb resultats de culius de cèl·lules tractades amb glifosat (2), suggerint que la presència de l’herbicida en els aliments MG era el responsable.
Les rates alimentades amb el panís Bt tenien una reducció significativa en el tamany dels ronyons, així com inflamació local. Això va ser reconegut per l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) tot i que van tirar endavant l’aprovació dels productes.
La patologia de fetge d’animals alimentats amb soja RR incloïa un desenvolupament irregular dels nuclis dels hepatocits (cèl·lules del fetge), més porus als nuclis, nombrosos i petits centres fibrilars, i abundants components fibrilars densos, indicant ritmes metabòlics incrementats. Els resultats eren consistents amb descobriments anteriors en cultius de cèl·lules tractades amb herbicides (3).
Els animals alimentats amb panís MG mostraven uns significatius nivells anormals de proteïnes a la sang, indicadors d’un metabolisme alterat del fetge. Van ser trobats també indicis d’histopatologies. De nou, això va ser reconegut per l’EFSA.
Podeu llegir la resta de l’article amb algunes referències científiques en aquest enllaç.
Aquest mes- Tot desmanegant mites.
- El cafè transgènic, la Nestlè, i el control de la cadena, des de la producció fins a la venda. Com evitem això? FORUM OBERT amb tots vosaltres.
- L’augment del preu dels cereals i l’enfosament de les granges de porc. Salvar-les o canviar de model.
- Apareixen noves resistències al panís transgènic Bt
- Agricultors rebels. Experiències d’agricultura basada en la permacultura amb animals.
- Nou article (meta-anàlisi) del Dr. Séralini sobre els efectes sobre la salut dels transgènics agrícoles.
Projectes al territori
Jornada de Portes Obertes a Les Refardes, finca a prop de Mura (Bages) on es produeixen de manera ecològica llavors de varietats tradicionals d’horta. Dia 8 d’Octubre al matí: Visita guiada pels horts, taller de com guardar les teves llavors, adobs en verd.
L’ERA:
L’Espai de Recursos Agroecològics, vinculat a l’Escola Agrària de Manresa (que ofereix formació professional en Agricultura Ecològica), edita trimestralment una revista molt recomanable: Agrocultura. Us deixem dos enllaços de l’últim número:
Entrevista al director de Tríodos (banca ètica).
Entrevista a Noelia Lanzón sobre els efectes de la nanotecnologia aplicada als aliments, en la nostra salut.Us podeu subscriure a la Revista Agrocultura escrivint a l’adreça que trobeu al web.
L’ERA també organitza cursos i tertúlies i recupera llavors antigues.
Titelles de Rocamora Teatre, “Cercant el Sol”, espectacle escrit per a Veterinaris sense Fronteres que tracta el tema del Dret a l’Alimentació i la Sobirania Alimentària. Ens va agradar molt a la gent de Ponent, el dia de la Jornada de Cultures Trobades. Moltes gràcies!
Tenen altres espectacles per a petits i per a grans.Actes, xerrades, debats i fires
L’Assemblea de Som lo que Sembrem a Banyoles, el 25 de setembre. Una trobada distesa amb gent de les comarques gironines
Reunió dels grups Barcelona i Vallès el dilluns 3 d’octubre a Barcelona per organitzar la visita del Dr. Séralini a Barcelona del dilluns 28 de Novembre
De l’1 al 9 d’Octubre Semana de la Biodiversidad Cultivada, amb diferents actes, també a Catalunya. Des de la campanya, ens demanen que signem el manifest.
El dies 26 i 27 de Novembre, a Lleida, III Fira d’Alimentació i Salut organitzada per Slow Food Terres de Lleida. Amb moltes xerrades, inclosa la del Dr Séralini , mercat de pagesos, llavors tradicionals d’horta, mostra i concurs de formatges de pastor, trobada de la Xarxa de Graners i molt més!!
Al novembre, visita del Dr Séralini a a Lleida i Barcelona organitzada per Slow Food Terres de Lleida i Som lo que Sembrem. Tenim planejats diferents actes i campanyes al voltant d’aquest fet. Us mantindrem informats, però esteu convidats a les reunions dels grups territorials.
24 i 25 de novembre, Jornada Transnacional de Rururbal sobre sistemes agroalimentaris locals i noves polítiques europees. Aquí teniu el programa.
Es reprenen les reunions per organitzar el Fòrum Social Català 2012. La propera reunió, el 29 de setembre.
Setmana de movilitzacions de l’ASAC, aquest octubre. En la manifestació del 15-O es fa un hort a Barcelona.
Xerrada d’Esther Vivas, i Miquel Vallmitjana de SLQS a Terrassa, el 5 d’Octubre
Estem preparant un curs de transgènics a Gràcia, els possibles dies serien 17, 24 i 31 d’Octubre. Si estàs interessat escriu a ilp@ somloquesembrem.org.
I un altre curs sobre transgènics i sobirania alimentària, els dilluns i dijous de Novembre, amb la col·laboració de l’associació Blue Planet.Xerrada de Som lo que Sembrem el 19 de Novembre, a Vilanova i la Geltrú, per a l’Ecoxarxa del Garraf. A les 18 hores, al carrer Balears 11.
Congrès per a l’Educació i la Sobirania Alimentària. Els dies 13, 14 i 15 d’Octubre, a Barcelona. Molt recomanable! Aquí trobeu el programa.
Ecoviure a Manresa. Fira per a la sostenibilitat, amb xerrades, parades, llavors tradicionals i molt més. 14, 15 i 16 d’Octubre.
El dia 5 d’Octubre, presentació del GAE i de l’Escola de Pastors a l’Escola Superior d’Agrònoms de Barcelona.
Som lo que Sembrem hem estat a diferents actes, fires, xerrades i hem organitzat passis de documentals aquest últim mes. A Vallfogona de Balaguer els companys de Cultures Trobades van organitzar una visita a l’hort, un dinar, i un tast de varietats tradicionals de diferent fruits, amb molt d’èxit. En aquest enllaç expliquen la jornada i donen les gràcies a tothom que va col.laborar i participar!!
Recomanem:
Garmendia (ex presidenta d’Asebio) se n’anirà del Ministeri lliurant en safata de plata la recerca pública en biotecnologia a les grans farmacèutiques i multinacionals vàries.
I la Garmendia, a on anirà ara? (pregunta retòrica).Andalusia acaba amb una reforma agrària que mai va realitzar. Enllaç aquí.
El sector agroindustrial vol integrar, integrar i integrar. La qual cosa vol dir controlar tota la cadena alimentària, des de la producció fins a la venda. Aquí trobeu totes les fantàstiques idees que tenen per innovar.
Els models de l’energia i l’aigua del Sr Mas i del Sr Colell: Grans infraestructures, amb inversions privades, i pagades amb augments de quota. Els polítics: purs gestors a favor de la gran empresa i banca privada.
No volem aquestes infraestructures, no les volem. Ni tampoc el model de país, de futur, d’economia que continuen defensant més allà de tot seny.A l’Estat, s’estan ficant de nou milers de milions de diners públics en els bancs. I a Europa, està en marxa un gran pla per capitalitzar els bancs. El Pla del Fons Europeu d’Estabilitat estava dotat amb 400 mil milions d’euros i s’hauria d’aplicar aquesta tardor, però la BBC desvetlla un pla per capitalitzar els bancs europeus utilitzant 2 milions de milions d’euros de diners públics.
El butlletí de l’ODG, amb entrevistes i articles molt interessants.
Etselquemenges
Revista digital de nutrició i salut.Reenvia!
Si tens un amic o amiga que pugui estar interessada en el butlletí, reenvia-li
Subscriu-te al butlletí de Som lo que Sembrem
Si vols rebre el butlletí envia un missatge a ilp@ somloquesembrem.org
Enllaç als anteriors butlletins de Som lo que Sembrem
Som lo que Sembrem, Carrer de Barcelona 72, baixos |
0 Respostes to “Butlletí de Som lo que Sembrem – 9 –”