I tu com ho fas?

Aquesta entrada té vocació de fòrum obert per a que totes les persones que passin per aquí puguin explicar com ho fan en el seu consum. L’objectiu és poder construir un banc de recursos que anirem ordenant en el mateix cos del missatge a mesura que es vagi completant. El motiu d’aquesta acció és donar resposta a unes reflexions que nosaltres mateixes hem fet al voltant de la macro corporació Nestlé i a una notícia sobre la seva voluntat de plantar café transgènic a Mèxic.

EXPLICA’NS LA TEVA EXPERIÈNCIA COM A CONSUMIDOR/A:

*Som lo que Sembrem volem conèixer la teva experiència, t’animem a que ens contestis aquestes preguntes o ens expliquis el teu model de consum. Posa un comentari per contestar i aviat endreçarem els comentaris per a que puguis trobar les experiències d’altra gent!!

T’has plantejat que hi ha darrere del que compres?
Quant fa que no compres productes Nestlé o derivats del seu imperi?
Com i/o amb que ho substitueixes? On ho aconsegueixes?
Quins són els motius?

13 Responses to “I tu com ho fas?”


 1. 1 almu 21 Setembre 2011 a les 7:56

  Malgrat tenir 3 nens, em resisteixo a comprar productes Nestlé i en un 90% de les ocasions ho aconsegueixo.
  La xocolata que és el que més els hi agrada la compro de comerç just i quan protesten pel canvi de sabor els hi explico el perquè no comprem la marca Nestlé. La veritat és que estan molt conscienciats i podem iniciar un mini debat sobre el tema.

 2. 2 Rosi 26 Setembre 2011 a les 10:43

  Hola,
  fins fa poc comprava a una botiga de productes ecològics al meu barri, la Sagrera (Barcelona). La botiga ha hagut de tancar, després de 4 anys, perquè no li sortien els números. La sort és que, entre tota la gent de la botiga, estem fent una cooperativa de consum que en breu estarà operativa.
  Mentre, vaig a una altra botiga de productes ecològics de la zona de camp de l’arpa.
  Soc conscient de que els productes són més cars, però prioritzo la meva renda econòmica en l’alimentació en contes d’altres tipus de gastos. En realitat, crec que molta més gent podria comprar ecològic si les prioritats econòmiques i l’anàlisis profund, entenen que en realitat el producte ecològic és més barat analitzat des d’un punt de vista global (menors costos ambientals, de la salut, més justícia social, etc) estiguessin a l’abast de tothom.
  Tot i que costa una mica de temps, canviar el tipus de productes no és tan complicat. Soc vegana i intento comprar ecològic el més que puc. He hagut de fer canvis importants al llarg d’aquests anys a la meva dieta i, realment, és més fàcil del que podem pensar.

  Salut!

 3. 3 veroeins 26 Setembre 2011 a les 21:35

  En el meu cas

  – fa moltíssim temps que no compro per casa menjar processat: ni cereals d’esmozar ni plats preparats, ni maioneses, ni pastilles per donar gust a la sopa etc

  – Si compro alguna cosa processada, ha estat a botigues de productes eco, o a la nostra cooperativa de consum agroecològic, aquí a Castellar (L’ECONOMAT). Salses de tomàquet, de tant en tant pizzes a l’empresa famíliar que ens fa la pasta fresca amb farina eco, o una lassanya .. Però ja fa uns anys que faig tota la conserva de tomàquet que puc a l’estiu per tenir durant l’hivern. Embotits sí que en compro, eco o artesanals locals de cicle tancat.

  – Amb el meu fill de 7 anys procuro que no sigui una imposició. Una cosa és la rutina del que hi ha a casa, i una altra cosa si demana algun producte puntualment, al carrer, com uns Fantasmikos, que li agradaven molt una temporada. Jo els hi compro, perquè penso que el canvi vindrà de donar exemple els grans, i no de reprimir als petits. Però fem gelat a casa sovint, amb una gelatera manual que em vaig emportar de Canadà, i llet que compro a la cooperativa. També uns “polos” amb uns tubs de silicona que omplim de batut de fruita i aigua o llet i posem al congelador.
  Galetes durant una temporada en fèiem, ara compro de tant en tant al proveïdor de pa de la cooperativa, o a la GRANA, però ell menja i demana poques galetes, quan està a casa. És diferent quan està a casa de la meva mare, o dels altre avis, que menja MARIA, o unes Príncipe.

  Respecte Fanta i demés, li agrada molt la Fanta, i demana sovint (tot i que la norma és que només en comprem (alguns) caps de setmana) , però si faig kefir d’aigua diu que està tan bo com la Fanta de llimona i se’l beu d’un glop. Durant anys he tingut sempre kefir d’aigua a casa, però ara portava mesos que m’havia despenjat (com de la kombucha) i ara en torno a fer regularment. Coca Cola, això sí, no en comprem mai.
  Productes de pastisseria i croissants, ensaimades..demana de tant en tant i li’n compro, però haig de reconèixer que em resisteixo ambs els donuts. Per això sí que busco desesperada una alternativa. Però si no n’hi ha o no el convenço , li’n compro (no haurà menjat més de tres o quatre a la seva vida)

  Bé, això és més o menys. Salut! Verònica

 4. 4 angelsmcastells 28 Setembre 2011 a les 15:28

  Jo ho tinc una mica difícil per la meva poca mobilitat, però sempre que puc compro productes ecològics (espero que no m’enganyin) i de la terra, encara que alguns (per exemple, les mongetes del ganxet, que en el Vallès són tant apreciades) tenen un preu força més alt. Però val la pena pagar-lo perquè es guanya molt més en salut. Quan el meu home i jo havíem de menjar fora de casa per la feina sempre teniem problemes de digestió. Ara faig dinars molt senzills, he recuperat també les cassoles de fang i procuro retornar a la cuina de l’àvia de menys hores d’elaboració, i no hi ha comparació possible. A casa fa temps que no entra conscientment cap producte de la Nestlé, i si se’n cola algun, és perquè en desconeixia qui el fabricava. Bona feina, una abraçada i seguiu així!

 5. 5 quimet 28 Setembre 2011 a les 15:52

  Al poble tenim una cooperativa i els productes son tots de producció ecològica loca i produits en condicions laborables justes. No entenem una manera de consumirs trepitjant els drets dels altres encara que sigui de manera indirecta. A mes a mes tenim un compte en una banca ética.

 6. 6 Lara 29 Setembre 2011 a les 8:35

  Fa molt de temps que no compro a supermercats o grans superfícies. Evito els productes Nestlé o d’altres multinacionals equivalents ja que no tenen en compte la qualitat, ni l’ética, només el benefici. Dono prioritat a botigues de barri i de productes ecològics, encara que surti una mica més car, per mi l’alimentació és el més important.
  A casa la verdura, cereals, llegums i pa són d’una cooperativa de consumidors.
  Aquesta primavera vam començar a treballar en un projecte d’hort comunitari i en el període de més collita hem pogut pràcticament menjar només de l’hort.
  Em fixo bastant en els ingredients de les etiquetes. Per exemple intento evitar l’oli de palma, que és gairebé omnipresent a totes les galetes i pastisseria fins i tot a les ecològiques. L’oli de palma a més de ser un greix saturat que es fa servir molt per que és el més barat, es causa de desforestació a països d’Amèrica Llatina i Àsia.
  En definitiva, dins de les opcions possibles intento fer un consum conscient i responsable.

 7. 7 Sudaka Topo 3 Octubre 2011 a les 8:22

  Hace ya casi 4 años, que no compro en supermecados.
  Antes de esa fecha intentaba comprar en tiendas dietéticas y en mercados locales, luego ingresé en una cooperativa de consumo y eso lo hizo todo mas fácil.
  De todas formas, ya no recuerdo cuanto años hace que no compro (al menos lo intento al máximo) productos de estas grandes multinacionales, que han destrozado y siguen haciéndolo, las economías de los países del llamado tercer mundo, aunque tampoco se salvan las otras economías.
  En estos momentos estamos (con algunos amigos) creando una cooperativa de trabajo asociado (cerca de Fabra i Puig) para acercar mas aún el producto local, ecológico, socialmente justo a la gente que no pueda, por diversos motivos, participar en otras formas de consumos alternativo, pero que tenga la suficiente claridad para fomentar la agroecología en pro de la soberanía alimentaria.

 8. 8 veroeins 3 Octubre 2011 a les 14:33

  Topo, ¿qué es una cooperativa de trabajo asociado? ¿Qué es lo que hacéis exactamente?
  😉
  Veronica

  • 9 Sudaka Topo 9 Octubre 2011 a les 13:05

   Hola Vero: Una cooperativa de trabajo asociado es un tipo de cooperativa cuyo objetivo es el proveer y mantener a sus socios de puestos de trabajo a tiempo parcial o completo, a través de la organización en común de la producción de bienes o servicios para terceros. (esa es la definición)
   Lo que nosotros pretendemos hacer es vender y distribuir todos tipos productos agroecológicos y también ecoĺógicos en general, siempre manteniendo los criterios que usan las cooperativas de consumo, como son la producción ecológica, proximidad, socialmente justos, evitando las cadenas de intermediarios y potenciando los pequeños productores, sobretodo si son cooperativas.
   También y paralelamente tendremos un espacio dedicado a la difusión de todo el movimiento agroecológico por la soberanía alimentaria y el derecho a una alimentación sana, libre de venenos (herbicidas, pesticidas……….) y de OGM.
   Traducido y coloquial, una tienda con grupos de consumo o compra individual y un “ateneo” para el desarrollo de todos estos temas, sin descartar proyectos de difusión o edición de materiales y/o eventos relacionados.
   Podría extenderme mas, pero creo que se entiende la idea, sino la seguimos 😉

 9. 10 Esperança 5 Octubre 2011 a les 8:10

  Habitualment cuino amb productes molt “bàsics”: verdura, llegum, fruita, ous i peix.
  La verdura, fruita i ous, la compro a un pagés que fa conreu ecològic a Argentona (sóm de Mataró) i el que em falta, a plaça el dissabte. Quan vaig al super miro molt les etiquetes i evito els precuinats i ara fa poc, ens hem afegit a una cooperativa de consum ecològic que reduirà molt les compres al supermercat.
  Al meu fill de 13 anys està acostumat als menjars senzills i per beure, aigua. De tant en tant fa un “extra” amb una Fanta o algo de pastisseria.

  Val la pena fer-se polos amb els motlles de silicona amb batut de maduixes, o préssec, etc. i coques o madalenes, o creps q serveixen de llamí. També fem croquetes que congelem.

  Es passa una estona agradable i compartida a la cuina, i aprenen sobre l’importància de l’alimentació.

  Salut,
  Esperança

 10. 11 Pili 5 Octubre 2011 a les 17:52

  Jo no compro res que sigui de la Nestlé, ja que segons la ONG Greenpeace tots els productes que utilitza aquesta marca són transgènics.

 11. 12 rafa 6 Octubre 2011 a les 8:32

  creo que lo mejor para debilitar, o inhibir una empresa sin etica ninguna, es el BOYCOT. en algunas ocasiones sabemos que pueblos enteros dejaron de consumir cierta marca, y se acabo el problema.
  porque nuestro poder mas grande es el poder de consumir.

  claro, ha de ser masivo, o sea que venga ya un buen despertar global.

  • 13 Sudaka Topo 16 Octubre 2011 a les 9:50

   Hola: no confío en los boicots, salvo ciertas excepciones (según contenido, lugar y momento histórico).
   Los boicots, suelen tener un efecto inmediato y nada mas, no está mal, pero no es suficiente.
   Otras veces, cuando se acaba el boicot sobre cierto hecho volvemos a la compañía e incluso en muchos caso haciéndole publicidad. (El KITKAT; ya no contiene aceite de palma,…….).
   Soy un convencido que la mejor forma de actuar es cambiando definitivamente nuestra forma de consumir y la formula de las cooperativas lo grupos de consumo crítico, con los criterios de la agroecología en pro de la soberanía alimentaria, son el camino a seguir.
   No solo lográn el ^eterno”boicot sino que potencia la pedagogía y pasa de ser un acto individual a uno colectivo que confraterniza con los vecinos y produtores pasando de la campaña negativa : “NO CONSUMAS….” a la positiva, CONSUME CON NOSOTROS Y COMPARTE Y CONOCE A QUIEN PRODUCE TU ALIMENTO (ropa, artículos de limpieza, etc, entre otras cosas).
   Además con este simple acto colaboras con una sociedad mas justa, con un enfoque de “genero” igualitario, ecológicamente responsable con el medioambiente……..


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 55 other followers


%d bloggers like this: