La Nestle i el cafè transgènic

Una recent noticia ens explica que Nestlé vol introduir un cafè transgènic a Mèxic (1).

Al 2006 la multinacional va aconseguir una patent de cafè modificat genèticament que, se suposa,  millora la solubilitat del cafè en pols. La modificació genètica consisteix en reprimir un gen propi del cafè i la patent inclou l’ús dels grans de cafè per a fer cafè soluble. (2).

Els petits productors de cafè mexicans estan preocupats per la sol·licitud presentada per Nestlé al govern Mexicà en la que demana autorització d’aquest cafè modificat genèticament.

Per una banda fa anys que Nestlé (com altres grans transnacionals) estan intentant controlar des de l’origen mateix els productes que comercialitzen arreu del planeta, a causa de l’alta volatilitat dels preus, de l’especulació i de les incerteses que comporta el canvi climàtic, i perquè les polítiques i les desregulacions en els mercats agrícoles i altres els ho han permès.

Controlant llavors (ja siguin convencionals o gm), terres, i camperols, a més del processat i la distribució, el negoci és rodó i menys subjecte a canvis en el mercat. Així, els camperols perden la seva independència,  la capacitat de comercialitzar la seva producció i i poder per negociar els preus.

Per altra banda, si finalment es concedeix l’autorització,  la subsistència de moltes famílies perillaria, ja que podrien perdre el segell de producció orgànica del seu cafè en cas de contaminació del cafè ecològic pel transgènic en l’emmagatzematge i distribució (més que no pas en la producció, ja que la probabiliat de creuament és molt més baixa que en plantes com el blat de moro). Mèxic n’és el primer productor mundial de cafè ecològic.

Finalment, l’interès de Nestlè de produir de forma massiva una varietat de baixa qualitat per a l’exportació, especialment als mercats emergents, posa en perill també el model de producció en els països que han optat per cafès de qualitat (varietats aràbigues), molt més gustosos i saludables,  de conreu més exigent però de valor afegit més gran pel productor.

Nestlé posa els seus  interessos econòmics per davant del benestar de milions de famílies camperoles que viuen de la comercialització del cafè local, sovint a través de xarxes de comerç just.

És evident que l’objectiu d’aquesta empresa no és que el seu café sigui més soluble, sinó introduir aquesta patent que els pertany i controlar d’aquesta forma  la cadena alimentària des de la llavor. Nestlé ha demostrat al llarg de la història la falta d’escrúpols,tenint com únic objectiu l’ estendre arreu del món la venda dels seus productes i maximitzar els beneficis.

Segons l’organització ‘Save The Children’, cada any encara moren 1.4 milions de nadons per no ser alimentats amb llet materna. Nestlé promociona el consum de llet en pols a les zones més pobres del planeta. Als hospitals, sovint els propis doctors afirmen que la llet de Nestlé és millor que la llet materna, i convencen aquestes mares que barregen la llet en pols amb aigua no potable, amb recipients no esterilitzats i sense poder llegir el prospecte per què són analfabetes (3).

Aquesta corporació també ha estat denunciada per fomentar l’esclavitud infantil a les plantacions de cacau de l’Àfrica, on emparada per la llibertat de comerç i amb la seva influència, dificulta la traçabilitat del cacau ‘lliure d’esclavitud’, beneficiant-se així de matèria prima al preu més baix (4).

Davant aquestes irresponsabilitats i males pràctiques, hi ha ciutadans que hem optat per un model de consum diferent, i evitem consumir qualsevol dels productes de la marca Nestlé i d’altres multinacionals equivalents.

Totes les marques del grup Nestlé: (5)

Alimentació infantil: Nativa, Nidina, NaturNes, Nan.

Alimentació animal: Nido, Friskies, Vital, Félix, Balance, Elite Nutrición, Beneful, Gourmet, Tonos.

Lactis: La Lechera, Ideal, Seveltesse.

Aliments preparats: Maggi, Buitoni, Litoral, Solís, La Cocinera.

Begudes: Nesquik, Nescafé, Bonka, Eko, Ricoré, Nespreso, Eko

Cereals par l’esmorçar: Chocapic, Fitness, Fibre1, Estrellitas, Golden Grahams, Crunch, Cheerios.

Xocolata i dolços: Milkybar, Crunch. After Eight, Kit kat, Nesquik, Blues, Dolca, Caja Roja, Quality Street.

Gelats: La Lechera, Maxibon, Nestlé, Extreme, Pirulo, Fantasmikos.

Aigua: Viladrau, Aquarel, San Narciso, Vittel, Perrier, Acqua Panna, S. Pellegrino.

***

A la ‘Guia Roja y Verde Alimentos Transgènicos’ de Greenpeace, Nestlé està present a pràcticament a tots els apartats de la franja vermella (transgènica) (6).

(1) http://www.jornal.cat/noticia/26513/nestle-1
(2) http://www.organicconsumers.org/ge/coffee060417.cfm
(3) http://www.savethechildren.org.uk/en/2576.htm
(4) http://www.taringa.net/posts/info/9996943/El-cacao-de-Nestle-en-_frica—Esclavitud-infantil.html
(5) http://www.nestle.es/web/marcasyprods_marcas.asp
(6) http://www.greenpeace.org/espana/es/reports/gu-a-roja-y-verde

2 Responses to “La Nestle i el cafè transgènic”


  1. 1 Mo 6 Octubre 2011 a les 7:05

    Mai compro ni consumeixo en bars productes de la multinacional Nestlè: café Bonka, cafè Marcilla, xocolates diversos, aigua de Viladrau, aigua San Narciso, acquarel…


  1. 1 I tu com ho fas? « Som Lo Que Sembrem Vallès Retroenllaç en 20 Setembre 2011 a les 15:03

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 55 other followers


%d bloggers like this: