Bisfenol A, un altre exemple d’efectes imprevistos

Investigadors catalans han tret una conclusió alarmant: el Bisfenol A afecta al desenvolupament embrionari, però de manera subtil i per això han trigat a trobar-ho. L’efecte és a nivell dels oòcits, i això vol dir que afecta als nets de la dona embarassada que està en contacte amb aquest contaminant, o bé als fills del nadó que pren la llet escalfada amb biberons amb Bisfenol A.

L’efecte d’aquest contaminant va des de alteracions cromosòmiques -augment del risc de síndrome Down- i de l’augment de la infertilitat. I l’exposició d’aquest contaminant està relacionada amb pràcticament tots els plàstics d’us alimentari -carmanyoles, ampolles d’aigua,…-, sobretot si s’escalfen significativament com ara amb els microones.

Un efecte així de perllongat és comprensible que no es detecti i per tant que les nostres autoritats hagin permès límits legals de presència que ara aquests investigadors han detectat que són massa alts. Límits de presència accidental d’aquestes substàncies que són encara més perilloses quan ens assabentem que les persones més sensibles -en els seus efectes- tenen alterada la capacitat d’eliminar el contaminant.

La conclusió que volia arribar fent ressò d’aquesta notícia és doble: per una banda reflexionar sobre la lentitud de l’administració de gestionar aquesta alerta. Ja es veurà en “alguns anys” com prohibeixen a la indústria dels envasos a fer servir aquests additius en la fabricació de plàstic; quan hom esperaria que la reacció fos immediata. De fet els biberons fa un any que han deixat de tenir aquest contaminant; llàstima per tantes generacions exposades fins ara a aquest risc.

Per altra banda, aquesta notícia em fa recordar com no n’aprenem per a evitar problemes similars. Caldria aplicar el principi de precaució davant del més mínim indici de risc. Però, per exemple, quan algú alerta sobre el risc del glifosat -l’herbicida associat als cultius transgènics- sobre algun aspecte de la salut humana o ambiental, caldria reaccionar ràpidament i prohibir el seu ús abans no generi més mal. Si es vol tenir més confirmació dels resultats obtinguts es poden aplicar mesures temporals de reduir el risc mentre no s’acaben de confirmar  el seus efectes perjudicials.

Dues feines per a l’administració. Dues que poden ser tres, si els hi posem un objectiu relacionat: proposar, imposar, el que es sentin més còmodes, la producció neta (ara es parla de química verda, però també de processos del bressol al bressol).

**************

Enllaços:

http://www.uab.es/servlet/Satellite/noticies/detall-d-una-noticia/el-bisfenol-a-altera-el-desenvolupament-del-ovuls-em-in-vitro-/em–1090226434100.html?noticiaid=1316671899181

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3700490

https://sembremvalles.wordpress.com/2011/05/01/nicolas-de-olea-exposicio-als-toxics-quimics/

http://es.wikipedia.org/wiki/Qu%C3%ADmica_verde

http://es.wikipedia.org/wiki/De_la_cuna_a_la_cuna

0 Responses to “Bisfenol A, un altre exemple d’efectes imprevistos”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 54 other followers

Anuncis

%d bloggers like this: