Fes clic per continuar llegint el butlletí. Aquesta entrada és una còpia del butlletí penjat al web de Som lo que Sembrem.
-
Butlletí Num. 10 / 3 de novembre 2011
Actes de Som lo que Sembrem a Barcelona Novembre-Desembre de 2011
Actes organitzats amb l’objectiu de denunciar la contaminació, i privatització dels recursos vitals, i de plantejar alternatives a aquest control de l’agricultura i de la nostra alimentació per part de les multinacionals de l’agroindústria, dels agrotòxics, i dels poders financers.
Agraïm inscripció prèvia a ilp@somloquesembrem.org indicant l’acte al què assistireu.
Divendres 18 de novembre:
Passi de documentals
1. El Futuro de la comida, amb el Dr. Miquel Vallmitjana.
2. La guerra de la soja, amb la directora Llucia Oliva.
3. Fam i model alimentari, amb la Dra Marta Rivera.
Hora : 18.30h.
Lloc: Casal Independentista de Sants Jaume Compte. El Casal és al Carrer Muntadas, 24, al darrera del Parc de l’Espanya Industrial-Estació de SantsDescans amb un Pica pica solidari per a qui vulgui, preparat per col·laboradors de SLQS, que a més de donar forces per continuar, ajudarà una mica a compensar per les despeses dels actes i la campanya.
Dilluns 28 de novembre :
Xerrada del Dr. Séralini. Professor a la Universitat de Caen i expert dels governs francès i europeu sobre qüestions de bioseguretat
Contaminants químics i transgènics als aliments. Efectes sobre la salut i detoxificació.
Clicant a l’enllaç anterior trobeu tota la informació detallada.
Hora: 19.15h.
Lloc: Casal Calassanç
C/ Sant Quintí, 19
08026-Barcelona
Agraïm inscripció prèviaDivendres 2 de desembre :
Taula rodona. i inici de campanya contra el glifosat
Debat sobre l’ús del glifosat (agrotòxic) i altres herbicides als parcs i jardins de les ciutats i a l’agricultura. Amb Miquel Rubiralta, del centre de recerca agroecològica del Parc Agrari del Baix Llobregat, Carles García, expert en jardineria sostenible, i José Ramon Olarieta, professor de ciències del sòl a la Universitat de Lleida, entre d’altres.
Hora: 18.30.
Lloc: Sala de la Federació de ONGs de Catalunya .
C/ Tàpies n. 1-3. BarcelonaTenim previst un Dinar Popular d’Hivern de fi de campanya al febrer, per tal de trobar-nos tots, fer una valoració i recollir diners que ajudin a compensar les despeses dels actes i de la campanya.
Totes les activitats són gratuïtes. Agraïm inscripció prèvia a ilp@somloquesembrem.org.
Els col·laboradors de SLQS que vulguin ajudar a organitzar aquests actes, inclòs el pica pica solidari, si-us-plau, que ens escriguin al mateix correu.
Som lo que Sembrem engeguem una campanya a tot el territori contra l’herbicida glifosat (Roundup de Monsanto)
Som lo que Sembrem, aprofitant la visita del Dr. Séralini al nostre país, volem realitzar diferents actes que donin a conèixer els efectes de l’herbicida glifosat sobre la salut i el medi.
El Dr. Séralini de la Universitat de Caen és cap d’un equip de toxicòlegs que d’entre altres investigacions, ha trobat un efecte tòxic i letal del glifosat sobre cèl.lules humanes, a dosis molt més baixes de les que es fan servir en l’agricultura. Altres equips de investigació al món han trobat efectes teratogènics (provoquen malformacions dels embrions) en amfibis i aus.
Volem tornar a insistir en la denúncia de la connivència de les autoritats amb les grans empreses dels agrotòxics. Com ha denunciat recentment un grup de científics independents, les autoritats europees volen evitar que el glifosat es revisi ara segons els nous criteris més exigents que s’han establert pels agrotòxics – on s’han de tenir en compte investigacions independents de la indústria – i aplaçar així una revisió seriosa fins el 2030. Aquest aplaçament permetria una eventual autorització del conreu de transgènics tolerants al glifosat en els propers anys.
L’ús d’herbicides a la jardineria i a l’agricultura té certs avantatges que no negarem, però té greus efectes secundaris, com els que hem citat sobre la salut d’animals i humans, i d’altres mediambientals i sobre la mateixa agricultura
El model de conreu de transgènics
a Amèrica tolerants al glifosat permet treballar menys els camps i per tant conservar més la matèria orgànica al sòl. Però és un model que té molts altres desavantatges: salut de la població rural, mono-conreus amb tots els inherents efectes negatius, bombolles econòmiques basades en l’exportació de matèries primeres que són pa per avui però gana per demà, camperols que es queden sense terres, dependència de llavors
i d’agrotòxics de multinacionals, aparició de resistències de les males herbes, i una creixent dependència també de maquinària i de petroli en una època en la que el model agrícola a tots els països s’hauria d’anar replantejant de manera immediata una menor dependència dels combustibles fòssils.Un avantatge no pot substituir a tots els altres efectes negatius, i més si tenim en compte que hi ha altres gestions agrícoles – com les agroecològiques – que també permeten, sense herbicides, conservar i fins i tot incrementar la matèria orgànica del sòl.
Estem convençuts que s’ha de debatre també l’ús d’herbicides, com el glifosat, (originalment Roundup de Monsanto) als parcs i jardins dels nostres pobles i ciutats, i plantejar els perjudicis, i les alternatives.
Per aquest motiu engeguem aquesta campanya que comença amb els actes anteriors i de la que donarem més detalls més endavant.
Els arbres transgènics no són la solució al canvi climàtic
Traducció de la Lara d’una extensa i excel·lent entrevista a la directora executiva del projecte Global Justice Ecology i coordinadora de la campanya STOP GE Trees, Anne Petermann
– Què és un arbre genèticament modificat?
És un arbre que al igual a altres tipus de plantacions GM (genèticament modificades), se li ha introduït material genètic d’una altra espècie amb la que no comparteix cap parentesc, amb l’objectiu que faci unes coses concretes com créixer més ràpid o ser resistent a herbicida, a insectes o a baixes temperatures. Per tant és un arbre que té uns gens aliens que no se sap com reaccionarà un cop alliberat al medi ambient.
– Què tenen a veure els arbres GM amb el canvi climàtic?
Tot comença amb una definició de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) bastant equivocada, que bàsicament diu: sempre que hi hagi deu arbres en una hectàrea de terra, pot ser anomenat bosc. Per tant segons aquesta errònia definició de bosc, qualsevol monocultiu d’arbres pot ser denominat bosc, encara que no tingui en realitat res a veure amb el que en realitat significa un bosc, en quant a biodiversitat, fauna i flora o per totes les coses extraordinàries que els boscos fan.
A la Convenció Marc de l’ONU sobre Canvi Climàtic el 2003 a Milà, es va prendre la decisió que els projectes de fixació de CO2 podrien incorporar arbres genèticament modificats. Per tant l’ONU és bastant explícita en què els arbres GM es poden fer servir per mitigar el canvi climàtic.– Quina és la relació entre arbres transgènics i mitigació del canvi climàtic en base als boscos?
Els boscos GM es volen fer servir de diferents maneres. Per començar com a embornals de carboni (llocs on acumular CO2), els arbres es pretenen modificar per a que dipositin CO2 més ràpid o de forma més segura o d’alguna manera suposadament superior a la que ho fan els boscos convencionals. Una altre funció és fer electricitat a partir de biomassa, encara que suposa unes emissions molt més elevades fins i tot que les del carbó, però la indústria intenta pretendre que emet menys emissions que els combustibles fòssils.
També els volen fer servir per fabricar tot tipus de productes químics, tèxtils i fins i tot combustibles líquids, a més a més de paper o fusta i tot això està sent justificat sota el paraigües de la mitigació del canvi climàtic. Per tant, estan dient que fer servir arbres en lloc de combustibles fòssils per fabricar tot això serà molt millor pel clima, quan simplement no és veritat.
Llegeix la resta de l’entrevista en aquest enllaç
Aquest mes
-
El programa d’actes de Som lo que Sembrem a Barcelona Novembre-desembre de 2011
-
Som lo que Sembrem engeguem una campanya a tot el territori contra el glifosat (Roundup de Monsanto)
-
Els arbres transgènics no són la solució al canvi climàtic
Projectes al territori
El Puig de la Balma. Un racó ple de bellesa i tradició agrícola al cor del Parc de Sant Llorenç de Munt i l’Obac. A prop de la bonica població de Mura. Restaurant on serveixen un abundant menú únic amb mongetes de varietats tradicionals conservades per la família durant generacions, i carn de ramats de la zona. Habitacions de turisme rural en la cova que fa la formació rocosa.
Actes, xerrades, debats i fires
El dies 26 i 27 de Novembre, a Lleida, IV Fira d’Alimentació i Salut organitzada per Slow Food Terres de Lleida. Amb moltes xerrades, inclosa la del Dr Séralini, mercat de pagesos, llavors tradicionals d’horta, mostra i concurs de formatges de pastor, trobada de la Xarxa de Graners i molt més! És possible que des de la Cooperativa Integral Catalana ofereixin un autobús cada dia per anar i tornar de Lleida, amb sortida des de Barcelona i parada al Vallès. Si esteu interessats, escriviu a ilp@ somloquesembrem.org
Curs de transgènics amb Miquel Valmitjana a Gràcia, els dies 12, 19 i 21 de desembre, gratuït, contactar per inscripcions amb larepera@pangea.org
I un altre curs sobre transgènics i sobirania alimentària, a partir del dia 7 de novembre, amb l’associació Blue Planet.
S’obre la convocatòria per a participar en la 4a. edició de l’Escola de Pagesia i Activitat Pastoral de Catalunya 2012. Aquells/es que estigueu interessats en participar, només cal que us llegiu atentament les Bases de la Convocatòria, que les trobareu a la web del Projecte Grípia on hi trobareu tots els detalls de funcionament, l’estructura del curs i els requisits per a poder participar.
Xerrada de Som lo que Sembrem el 19 de Novembre, a Vilanova i la Geltrú, per a l’Ecoxarxa del Garraf. A les 18 hores, al carrer Balears 11.
Jornadas Científicas sobre OMG, a Madrid
Inscripcions a: jornadastransgenicos @gmail.comEl 24 i 25 de novembre, Seminari Transnacional de Rururbal a Barcelona Els sistemes agroalimentaris locals i les polítiques europees
Reunió: I si no paguem? cap a una auditoria ciutadana del deute a l’Estat espanyol
Reunió de posada en comú i discussió de propostes, dubtes i idees entorn a l’auditoria ciutadana del deute de l’Estat espanyol
8 de novembre, 19 h, Rivadeneyra 6, 3a planta (Barcelona) Inscripcions a
formacio@odg.cat
Comunicat final de les jornades
Vivint en deutecràcia: Activistes i experts proposen una auditoria ciutadana del deute.Jornada de les cooperatives de consum agroecològic a Castellar del Vallès. Dissabte 12 de Novembre. Amb Gustavo Duch, a les 10 del matí. Taula rodona. Activitats per a nens i nenes. I a les 17 de la tarda I Mercat d’Intercanvi de Castellar del Vallès. Trobareu la info aquí
Recomanem:
Enllaç al vídeo d’ una conferència sobre la transició agrícola a Cuba i els canvis radicals en la gestió de la biodiversitat agrícola
El premi Nobel Alternatiu a GRAIN La primer setmana de desembre viatgen a Estocolm a recollir el premi! Felicitats! GRAIN porta temps denunciant l’acaparament de terres a
Àfrica. “Si dejas que este proceso de deslocalización siga su curso, habrá millones de personas desplazadas, perdidas y con hambre” (Henk Hobbelink, GRAIN).
Enllaç a un reportatge breu recent sobre aquest fets.Contaminació extrema a la Xina: Les misèries del creixement
Llibre sobre els agrocombustibles a l’Equador. Us deixem un resum:
El govern nacional de l’Equador ha posat en marxa una sèrie de polítiques per a la producció d’agrocombustibles, les quals comprometen 50 mil hectàrees de terres agrícoles de producció de canya per a la producció d’etanol, així com una àrea no determinada per a incloure en producció energètica 79 milions de galons de biodiesel de palma i 137 mil galons d’oli de pinyó per l’any 2013.
Això provocarà una transformació en l’ús de la terra, que passaria d’una producció dedicada a la soberanía alimentària, a una altra per a l’alimentació d’automòbils. La proposta és impulsar aquests conreus a través de negocis rurals inclusius, mitjançant els quals els camperols i petits productors estarien lligats a una empresa a través del crèdit, el lliurament d’insums o l’assistència tècnica. Els agrocombustibles estarien destinats al consum intern i a l’exportació.Reenvia!
Si tens un amic o amiga que pugui estar interessada en el butlletí, reenvia-li
Subscriu-te al butlletí de Som lo que Sembrem
Si vols rebre el butlletí envia un missatge a ilp@ somloquesembrem.org
Enllaçals anteriors butlletins de Som lo que Sembrem
-
Som lo que Sembrem, Carrer de Barcelona 72, baixos |
4 Respostes to “Butlletí de Som lo que Sembrem – 10”