Documents per una campanya informativa global sobre herbicides amb glifosat (RoundUp de Monsanto) i els processos de regulació

El objectiu de la campanya és oferir unes  informacions sobre les fórmules herbicides  amb glifosat (entre ells  el RoundUp de Monsanto) que donin una perspectiva global del tema. Intentem oferir pocs documents però clars, que puguin servir als ciutadans

– per prendre consciència d’alguns temes que Som lo que Sembrem considerem importants

– i per denunciar la laxa regulació dels agrotòxics i d’altres productes contaminants per part de les autoritats competents, en especial mentre la indústria no és capaç de treure  al mercat un producte alternatiu amb menor càrrega tòxica,  o quan  hi ha   portes giratòries entre aquests organismes, la indústria i els governs. Però també per denunciar una regulació obsoleta i insuficient que permet la sortida  al mercat de fórmules

1) molt més tòxiques que la toxicitat del seu ingredient actiu o (per sinèrgies) que la suma de la toxicitat individual de totes les desenes de  substàncies que componen la fórmula i que donen al producte la seva eficàcia

2) autoritzades emprant protocols poc científics determinats per la indústria o organismes de comerç (OCDE), i  que només estudien efectes a curt plaç que tenen conseqüències  similars als de un verí típic, però no efectes crònics a llarg plaç que poden contribuir a malalties dels sistemes endocrins, nerviós o immunitari o diferents efectes sobre el sistema reproductiu.

Informacions entorn de fórmules herbicides amb glifosat:

1.  La vinculació de les fumigacions amb fórmules herbicides amb glifosat com el RR de Monsanto  sobre els camps de soja transgènica,  amb el  desastre sanitari a l’Argentina rural, i a d’altres  països de Sudamèrica,  com el Paraguay. Així com la vinculació de aquest model agrícola i de creixement econòmic amb la pèrdua de terres de centenars de milers de famílies camperoles, que passen a engrossir les dades de pobresa, fam  i marginació als suburbis de  les ciutats, o de resistents camperols lluitant contra les màfies dels grans propietaris i la corrupció dels polítics dels seus països. Els documents que oferim son:

– Informe mèdic a l’Argentina. Clar i contundent. En aquest enllaç

– Documental de En Portada La guerra de la soja, amb la presentació de la guionista i directora Llúcia Oliva, que va estar exposada a herbicides amb  glifosat durant el rodatge, i des de llavors pateix la malaltia de la sensibilitat química múltiple (SQM/IQM). El documental recorda a més a més que  els grans de soja i blat transgènic s’exporten des d’Amèrica per alimentar els animals europeus, la carn dels quals sovint s’ha de llençar o  treure del mercat per una sobreoferta.

– La notícia del cables de Wikileaks on es fan patents  manipulacions de Monsanto Argentina,  l’ambaixada i congressistes nordamericans, pressionant per aturar i silenciar  les investigacions sobre el desastre sanitari a les regions de camps transgènics. L’ambaixada presentà de nou  les proves de la indústria de què el glifosat és innocu, i difamà al Doctor Carrasco, que com el Doctor Séralini i altres grups d’ investigació al món, ha trobat proves de la relació entre les fórmules herbicides amb  glifosat i malformacions.  Aquí deixem l’enllaç

2. La relació entre la toxicitat sobre fetge i ronyó d’animals de laboratori  i els aliments transgènics tolerants al glifosat. La causa probable és el contingut en herbicida en aquests aliments (ja que  la modificació transgènica permet una alta acumulació de glifosat en els teixits de les plantes), més que  no pas -en aquest cas – una  toxicitat derivada de la modificació genètica en si mateixa.  Un debat que es censura en els grans mitjans de comunicació, així com es va censurar en el Parlament de Catalunya.

3. L’alta  toxicitat  dels còcktels que son els herbicids  amb  glifosat (en particular el de la  marca original RoundUp Ready de Monsanto)  sobre cèl.lules humanes,   i sobre animals de laboratori -com mostren estudis independents- així com el seu efecte negatiu sobre fauna i flora, sòls i agües. Un hebicida que es va vendre amb la propaganda de ser  innocu i ràpidament degradable, i que dóna encara avui a Monsanto – tot i que ja ha caducat la patent – enormes beneficis. Us deixem aquest document que hem  elaborat Som lo que Sembrem. Document sobre herbicides amb  glifosat amb totes les referències dels estudis científics

4. La connivència de les autoritats reguladores europees (no cal parlar de les nordamericanes) amb la indústria. Com demostra el següent document que us deixem, ara tocaria una revisió rigorosa del glifosat  fent servir estudis científics independents (especialment diversos estudis que troben efectes teratogènics del glifosat) i no només de les empreses dels agrotòxics. Les autoritats de regulació volen evitar aquesta revisió fins el 2030, la qual cosa permetria eventualment l’autorització per conreu  de transgènics tolerants a l’herbicida glifosat a Europa. Enllaç a la notícia on es pot descarregar el document. Hem de tenir en compte a més a més que una fórmula com el RR de Monsanto és 1000 vegades més tòxica que el glifosat sol, que no seria capaç  de matar ell solet les males herbes.

5. Som lo que Sembrem som conscients de què els herbicides, i en particular les fórmules amb  glifosat, son emprats habitualment en agricultura, i en els parcs i jardins  dels nostres municipis, des de fa un parell de dècades, amb un estalvi  de ma d’obra, i econòmic a curt plaç.  No volíem plantejar una campanya així sense debatre quines son les alternatives – i la seva viabilitat actualment –  a l’ús  generalitzat d’aquest agrotòxic a casa nostra, igual que les hem ofert aquests anys als conreus i aliments transgènics.  Per això us convidem a la taula rodona del dia 2 de desembre  on es debatran totes aquestes informacions, les alternatives i on us animem   a donar la vostra opinió. Una vegada relitzat el debat afegirem aquí algunes informacions

Tota aquesta documentació i vídeos de la taula rodona del dia 2  la podeu trobar i descarregar en aquest enllaç

3 Respostes to “Documents per una campanya informativa global sobre herbicides amb glifosat (RoundUp de Monsanto) i els processos de regulació”


  1. 1 nachete 18 Desembre 2011 a les 2:40

    18/10/11 Emilio Godoy escribio en Horizonte Sur Fuente http://www.viaorganica.org
    …Como ya ocurrió con el maíz nativo, esta contaminación podría repetirse en otras siembras transgénicas que avanzan lentamente en este país latinoamericano. (Mexico)
    Ese es el temor que invade a los 16.000 apicultores del sudoriental estado de Yucatán, donde se cultivan 30.000 hectáreas de soja genéticamente modificada a escala piloto a cargo de la firma transnacional estadounidense Monsanto.
    “En los cultivos de soja, las abejas se vuelven muy agresivas y no regresan a la colmena, sino que se mueren en el camino, al deteriorarse su intestino por el glifosato aplicado”, explicó a IPS el coordinador ejecutivo local de la Unión Nacional de Organizaciones Regionales Campesinas Autónomas, Pablo Duarte.
    “El temor es que no sólo se mueran las abejas, sino que la producción no se pueda vender”, apuntó.
    En México hay unos 45.000 apicultores que recolectan aproximadamente 56.000 toneladas de miel al año. El principal mercado para esta producción es la Unión Europea (UE), seguido de Estados Unidos y Canadá.
    Pero el Tribunal de Justicia de la UE ya vetó la venta de mieles que contengan polen de origen transgénico prohibido.
    En 2008 se avalaron las primeras siembras genéticamente modificadas de soja, cuya extensión rozan las 60.000 hectáreas en territorio mexicano.
    …continua

    Soc neofit recent arrivat, vaig trobar interessant la relació amb aquest article sobre transgenics al cultiu de coto a mexic i els efectes del glifosat i el poso en comú. Em motiva l’aspecte que afecta a les abelles i el polen…
    Bon article, anims per seguir difonent i lluitant per un mon mes saludable i just.
    Salutacions, Nachete

  2. 2 clubsinergetico 1 Març 2012 a les 11:45

    Habéis pensado la importancia de llegar a mucha gente la limitraciómn del idioma?
    Ya sabéis por experiencia que las iniciativas populares se las pasan porn el forro cuando solo sale en una región.
    Bueno en fin que veo el gran trabajo que hacéis y el limite del idioma

  3. 3 Miquel 1 Març 2012 a les 15:50

    Hola “clubsinergetico”, no tenemos actualmente la capacidad de editar todo lo que hacemos en dos idiomas. Por ese motivo nos restringimos en editarlo solo en catalan. Al fin y al cabo la mayoria de la información que publicamos tiene el objetivo de conseguir que Cataluña sea una región libre de transgénicos.
    Estamos abiertos a que se traduzcan estos materiales y se publiquen respetando los mismos objetivos y criterios que en nuestra web.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 55 subscriptors

A %d bloguers els agrada això: