Butlletí de Som lo que Sembrem – 11

Fes clic per continuar llegint el butlletí. Aquesta entrada és una còpia del butlletí penjat al web de Som lo que Sembrem.

Butlletí Num. 11 / Març 2012

La campanya Som lo que Sembrem contra els herbicides amb glifosat

Campanya de Som lo que Sembrem contra els herbicides amb glifosat i a favor d’una agricultura al territori que disminueixi l’ús de combustibles fòssils, elimini els agrotòxics, protegeixi la biodiversitat de sòls i llavors, i recuperi la pagesia.

( La Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad, Culturas ha col.laborat des dels seus inicis en l’organització d’una campanya que portem preparant des de l’octubre)

Aviat començarà la nova campanya de Som lo que Sembrem a tot el territori. Una campanya on volem donar a conèixer les noves dades i estudis científics sobre els còctels d’herbicides amb glifosat i on volem la col·laboració de tothom -persones i entitats- per estendre aquesta informació entre la societat i contribuir a fer pressió per prohibir aquest i altres herbicides – i també les plantes transgènics tolerants a ells.

De moment estan previstes xerrades el dia 10 de març a Barcelona, al local del GRAIN del carrer Girona 25 (18.30h), a la Fira de la Terra el dissabte 21 d’abril al migdia i el dia 5 de maig a la tarda a Biocultura, i altres a Tarragona, Badalona, Balaguer…

Totes les informacions sobre la preparació campanya, incloent els vídeos i presentacions dels actes de la tardor, els trobeu en aquesta adreça. En aquest mateix web us anirem actualitzant la campanya durant aquesta primavera.

Us deixem en aquest butlletí un resum de les dades i estudis científics més recents -d’aquestes últimes setmanes- sobre aquests herbicides, estudis que com d’altres anteriors, l’adminsitració europea i la nostra es resisteixen a fer servir per revisar la qualificació de toxicitat del glifosat i dels còcktels com el Roundup.

Les aigües dels aqüífers de Catalunya, contaminades de glifosat

Més informació aquí
Sabent que el component actiu del Roundup de la Monsanto, el glifosat – que és una molècula difícil d’analitzar i estudiar -, no és l’única molècula tòxica i perillosa d’aquests còcktels d’herbicides, quantes altres substàncies contaminants més, provinents dels herbicides, es podrien trobar a les nostres aigües si es possessin a buscar?

L’orina de totes les persones analitzades a la ciutat de Berlin (Alemanya), contaminada amb glifosat

Una universitat alemanya, fent estudis entre la població de Berlin (advocats, administratius etc), ha trobat que totes les persones analitzades tenien concentracions de glifosat a l’orina per sobre dels límits permesos en l’aigua de boca (s’ha trobat entre 0,5 fins 2 ng per ml d’orina, quan el valor límit permès a l’aigua de boca és de 0,1ng per ml). Els estudis no seran públics fins que la investigació no finalitzi, per evitar les pressions dels lobbyes dels agrotòxics i biotecnològics.
Es creu que el glifosat podria venir de l’aigua, dels productes agrícoles als que se’ls ha aplicat herbicida, dels grans de les plantes transgènics que son tolerants al glifosat i els seus teixits n’absorbeixen molt, i de les concentracions en productes alimentaris en què s’ha fet servir el glifosat com a dessecant de les collites (cereals etc).
Més informació aquí (en alemany)

El Roundup és tòxic per a l’ADN, segons estudi publicat de la Universitat Mèdica de Viena, a dosis molt més diluïdes que les que es fans servir a l’agricultura i en els conreus de transgènics.

Més informació aquí.

Gran mortandant d’amfibis europeus en contacte amb el Roundup i altres herbicides amb glifosat

Els investigadors de la Societat de Ciències Aranzadi plantegen que l’ús tan estès a la agricultura industrial dels herbicides amb glifosat pot ser una causa més -i seria important, tot i que fins ara negligida- que contribueix a l’ extraordinària extinció de granotes i altres amfibis al món.
Més informació aquí.

Cèlul·les dels testicles de ratolins exposades al Roundup de la Monsanto, mostren efectes de disrupció endocrina a dilucions molt baixes i moren en un plaç de 24-48 hores a concentracions més altes (però encara per sota de les concentracions que es fan servir en agricultura)

Un nou estudi del Dr Sérlaini i els seus col·legues a la Univeristat de Caen troben que el Roundup – i també el glifosat sol – redueixen els nivells de testosterona en les cèl·lules testiculars de ratolins, a concentracions molt baixes de l’herbicida; i a concentracions més altes -però encara 10 vegades per sota de les concentracions en agricultura- les cèl.lules morien en 24-48 hores. L’estudi analitzava els efectes aguts, però els autors afirmen que els efectes crònics s’haurien d’estudiar també i es podria desenvolupar infertilitat i altres malalties a causa de les disrupcions endocrines. Trobareu més informació dels articles aquí.

La terrible epidèmia de fallides renals entre jornalers de les plantacions de canya de sucre a Centreamèrica podria tenir un vincle amb el glifosat, juntament amb les condicions de quasi esclavatge.

Una situació social de misèria i quasi esclavatge en les plantacions de canya de sucre per etanol a Centre Amèrica.

L’extens estudi epidemiològic que s’està duent a terme i que esperem que sigui independent, fa la hipòtesi que una de les possibles causes (que es creuen que seran vàries i en combinació) de la terrible epidèmia que afecta homes joves a Nicaragua i El Salvador sigui l’efecte dels compostos de glifosat que s’apliquen indiscriminadament des d’avionetes per augmentar la producció de sacarosa de les plantes, i la possible contaminació generalitzada de les aigües (que ara l’estudi recomana analitzar). Més informació aquí.

La Monsanto condemnada per danys a la salut d’un agricultor francès que va ser intoxicat al 2004 amb l’herbicida Lasso, similar a l’Agent Taronja

Els advocats de la Monsanto continuen negants els efectes sobre la salut d’aquest herbicida i recorreran la sentència. Més informació aquí.

 


Aquest mes

  • La campanya Som lo que Sembrem, contra els herbicides amb glifosat

  • Les aigües dels aqüífers de Catalunya, contaminades amb glifosat

  • L’orina de totes les persones analitzades en un estudi a Berlin, contaminada amb glifosat

  • El Roundup de la Monsanto és tòxic per l’ADN humà, segons estudi de la Universitat Mèdica de Viena
  • Mortandad de diferents espècies d’amfibis europeus en contacte amb el Roundup
  • Cèl·lules dels testicles de ratolins afectats pel Roundup, mostren els efectes de disrupció endocrina a dilucions molt baixes i moren en un plaç de 24-48 hores a concentracions més altes (però encara per sota de les concentracions que es fan servir en agricultura)
  • L’epidèmia de fallides renals entre jornalers de les plantacions de canya de sucre a Centreamèrica podria tenir un vincle amb el glifosat, juntament amb les condicions de quasi esclavatge

Projectes al territori

Aquesta primavera s’engega la campanya de Som lo que Sembrem contra els herbicides amb glifosat (…i els que no tenen glifosat) amb la col.laboració de la Revista Sobirania Alimentària, Biodiversitat, Culturas i totes les persones i entitats que hi vulguin participar.
Tot el recull de informacions dels seminaris i xerrades organitzades per Som lo que Sembrem aquesta passada tardor per preparar la campanya de primavera les trobeu en aquest enllaç. I en aquest bloc trobareu també l’actualització contínua de la campanya.

Fòrum Social Català 2012 convoca assemblees per articular propostes i campanyes

Campanyes que s’estan duent a terme actualment son l’Auditoria del Deute, la Consulta Popular 15 M o la Iniciativa Legislativa Popular estatal per evitar el desnonament de gent en situació de risc social.

Actes, xerrades, debats i fires

Xerrada per explicar la campanya dels herbicides amb glifosat a les persones i entitats interessades a participar:
Local de GRAIN, dia 10 de març a les 18.30 h. Carrer Girona 25. Barcelona
Som lo que Sembrem estarem a la Fira Badaterra de Badalona del 16 al 18 de març. Doodle de torns

Som lo que Sembrem serem a la Fira de la Terra el 21 i 22 d’Abril. Doodle de torns

Som lo que Sembrem serem també a Biocultura Barcelona del
dijous 3 al diumenge 6 de maig. Doodle de torns

Si vols fer torns en qualsevol d’aquestes fires apunta’t al doodle coorresponent, i i si vols col.laborar donant un altre cop de mà en aquesta tasca voluntària i sense subvencions, escriu a ilp@ somloquesembrem.org

També hi serem a la Fira de Slow Food a Balaguer, el 2 i el 3 de juny

Curs d’horta ecològica a Terrassa, segona edició. 15 de març al 21 de juny, amb pràctiques a un hort compartit pels alumnes.

Jornada de Portes Obertes a Les Refardes, el dissabte 14 d’Abril. Xerrades i tallers sobre llavors tradicionals.

Slowoli, a Barcelona el 3 de març al matí al mercat de Santa Caterina. Es poden tastar olis de varitats d’oliveres del territori poc conegudes però molt gustoses.

Recomanem:

La màfia dels banquers. I la crisi dels bancs, la paguem tots
Europa salva els bancs amb més de mig bilió d’euros i deixa diners a Grècia per tapar els forats dels bancs grecs, i no per salvar el que queda de l’estat de benestar grec.

Espanya avala caixes i bancs espanyols amb més de 40.000 milions d’euros. Si fan fallida (si cau Portugal, per exemple), això representara enormes pèrdues de diners públics – que surten de les retallades (no estan parlant ara de retallar 40.000 milions?)

Vídeo sobre la Crisi del Petroli en què ja estem immersos i les seves tremendes conseqüències. Antoni Turiel, físic i expert en temes ambientals.
Igual que no ens van dir que la bombolla immobiliària esclataria, no ens estaran amagant ara que ens quedarem sense petroli barat, i que el sistema econòmic depèn d’ell per a continuar funcionant?

Reenvia!

Si tens un amic o amiga que pugui estar interessada en el butlletí, reenvia-li

Subscriu-te al butlletí de Som lo que Sembrem

Si vols rebre el butlletí envia un missatge a ilp@ somloquesembrem.org

Enllaç als anteriors butlletins de Som lo que Sembrem


Som lo que Sembrem, Carrer de Barcelona 72, baixos
25600 Balaguer (La Noguera)
ilp@somloquesembrem.org Tel 973 45 06 83

1 Resposta to “Butlletí de Som lo que Sembrem – 11”



  1. 1 Butlletí 12 « Som Lo Que Sembrem Vallès Retroenllaç en 20 Abril 2012 a les 6:14

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 55 subscriptors

A %d bloguers els agrada això: