Butlletí 12

Fes clic per continuar llegint el butlletí.

.

Aquesta entrada és una còpia del butlletí penjat al web de Som lo que Sembrem.

Butlletí Num. 12 / Abril 2012

Quina és la participació ciutadana que demanem Som lo que Sembrem en la campanya de denúncia dels herbicides amb glifosat?

* La presentació per part d’individus o de col·lectius d’una instància a l’ajuntament del seu poble o ciutat –que oferim Som lo que Sembrem – demanant informació general sobre l’ús de plaguicides en el municipi (marques, principis actius, époques d’aplicació), i demanant si es fan avisos a la població general i en particular als col·lectius amb sensibilitat (asmes, alèrgies, sensibilitat química multiple) abans de fer les aplicacions.

* La presentació d’una segona instància – que també oferim – adjuntant el document de Som lo que Sembrem sobre els efectes dels herbicides amb glifosat, dirigida a l’alcalde, regidors i partits politics de municipi, demanant l’estudi d’alternatives a l’aplicació d’aquests herbicides en cas que aquesta es faci (en Parcs, jardins, escoles o altres zones del poble o ciutat).

* Demanem que els individus o grups ens enviin la confirmació que han enviat la instància (o les dues), a ilp@somloquesembrem.org, o bé en ho escriguin en un comentari en aquesta web de Som lo que Sembrem Vallès.

* Demanem que els individus o grups ens enviïn les respostes dels ajuntaments dels diferents municipis, que les anirem publicant al web, i en cas que alguns municipis no contestin, es faran les denúncies pertinents al síndic de greuges o a on calgui, ja que pels convenis europeus estan obligats a respondre a les demandes d’informació de la ciutadania.

* Adhesió d’entitats, grups, col·lectius i individus a la campanya: només cal que entreu la vostra adhesió escrivint a ilp@somloquesembrem.org o un comentari aquí , amb les dades i el nif. I en cas que sigui possible aporteu una contribució econòmica que considereu convenient al número de compte 2085 9459 11 0330209363 de l’Assemblea Pagesa, indicant el nom de la persona o entitat i la referència CAMPANYA SLQS. S’entén que recolzeu també d’aquesta forma les cartes que Som lo que Sembrem enviarem als diferents departaments del Govern de la Generalitat.

*Organització de xerrades per a donar a conèixer la campanya i les implicacions de l’ús dels herbicides amb glifosat. Ens podeu demanar un power point que tenim preparat per a presentar la campanya a ilp@somloquesembrem.org.

* Participació en el dinar popular de l’1 de juliol a Barcelona.

* Participació i assistència a altres actes i accions que anirem anunciant, o que indvidus o col·lectius poden proposar. Diversos col·lectius estan organitzat la visita de l’investigador argentí Dr Carrasco que ha trobat efectes de terotegenicitat del glifosat en amfibis (com altres grups al món) pel 19 de maig a Barcelona.

Els proper actes son la Fira de la Terra i Biocultura, i si voleu participar fent torns a a la parada de Som lo que Sembrem escriviu a ilp@somloquesembrem.org i ens posarem en contacte amb vosaltres. Si ho heu fet altres anys i per tant ja ens coneixem podeu indicar el torn que voleu fer en aquests Doodles:

Doodle fira de la Terra

Doodle Biocultura

Les properes xerrades de Som lo que Sembrem són a la Fira de la Terra –parc de la Ciutadella – diumenge 22 d’abril a les 16 hores, i a Biocultura el dissabte 05 de maig a les 16:30 h a la Sala 1. El títol de les xerrades és: “Campanya de Som lo que Sembrem contra l’ús d’herbicides amb glifosat i contra la autorització de transgènics tolerants a herbicides a Catalunya”.

La campanya de Som lo que Sembrem comença aquest cap de setmana a la Fira de la Terra

Campanya contra l’ús d’herbicides amb glifosat a Catalunya

La campanya és una campanya en contra de l’ús generalitzat d’aquests còctels d’herbicida i de la contaminació que provoquen, però – com sempre – és una campanya a favor d’una gestió agrícola i del territori que permeti la reducció en l´ús dels combustibles fòssils, tant en la producció com en la distribució (circuits curts i venda directa), l’eliminació de l’ús d’agrotòxics (a mig plaç, recuperant biodiversitat, i espais degradats a tot el territori), la recuperació de la biodiversitat de sòls i llavors (amb una implicació de tothom, tallant cada vegada més la dependència amb les grans empreses multinacionals, i enfortint el teixit agrícola local), i la recuperació de la pagesia al territori (que ha d’anar lligat a la recuperació d’espais per a l’agricultura i a la generació de nous bancs de terres, terres que siguin tant de titularitat pública com privada, amb la dedicació de nous recursos, canvis legals, o altres vies que calguin fer servir des de la base).

Som lo que Sembrem recolzem demandes pageses i de col·lectius sensibilitzats com el preu just als productes agrícoles i canvis radicals en les cadenes de distribució i en com estan repartits els beneficis. Entenem que tot va lligat i que la lluita pel canvi de model agrícola també implica altres canvis socials, i ara de manera urgent una reestructuració del deute del país per a poder dedicar els recursos als temes que son més urgents, i no a retornar tot el deute a tots els inversors, i a salvar els bancs.

Al mateix temps és una campanya contra l’autorització de nous transgènics al territori, ja que hi ha una pressió molt forta per autoritzar el conreu de transgènics tolerants a glifosat, que no farà sinó augmentar de forma exponencial la contaminació. generalitzada amb els herbicides amb glifosat. Hem d’evitar que passi com amb el panís insecticida MON 810, que està prohibit pràcticament a tota Europa, i que només es conrea a gran escala a Catalunya i a l’Aragó, ja que a l’Estat la influència de les grans empreses i la connivencia amb la política és molt gran (com demostren els cables de wikileaks).

Es confirmen les sospites: Els insecticides sistèmics que envolten les llavors, responsables de la desaparició massiva d’abelles aquesta última dècada. 

Feia anys que es denunciava des de molts col·lectius i persones a tot el món la relació entre insecticides i desaparició d’abelles.

Només ara després dels dos últims articles científics, l’Agència Europea de Seguretat (EFSA) pensa posar-se a revisar l’autorització d’aquests insecticides, tot i que alguns països (no el nostre) ja els havien prohibit.

Son insecticides que aquí a Catalunya porten per exemple les llavors de panís convencional i transgènic. Només el panís ecològic estaria amb absoluta seguretat lliure d’aquests insecticides, però recordem que el conreu de panís ecològic ha anat desapareixent al nostre país a mesura que es recolzava i es generalitzava el conreu de transgènics.

Decisions preses des de la irresponsabilitat i la ignorància i sense tenir en compte totes les conseqûències, a més de ridiculitzant les veus crítiques. Recordem que a més a més l‘exportació de mel del nostre país està vetada a Europa pel seu contingut en polen transgènic.

Us deixem el recent article publicat en un diari de gran tiratge: La ciència apunta als pesticides com a culpables de la mort massiva d’abelles.

Un altre article científic que està a punt de publicar-se: aquí.

I l’article que vam fer Som lo que Sembrem fa uns mesos sobre el tema.


Aquest mes

  • Quina és la participació ciutadana que demanem en la campanya contra l’ús d’herbicides amb glifosat?

  • La campanya de Som lo que Sembrem comença aquest cap de setmana a la Fira de la Terra

  • Es confirmen les sospites: Els insecticides que envolten moltes llavors (mai les ecològiques), culpables de la desaparició massiva d’abelles al món aquesta última dècada

Projectes al territori

El proper cap de setmana per la Fira de la Terra s’engega la campanya de Som lo que Sembrem contra els herbicides amb glifosat (i els que no tenen glifosat) amb la col·laboració de la Revista Soberanía Alimentária, Biodiversidad y Culturas i totes les persones i entitats que hi vulguin participar.

Projectes de dones: Pagesia i educació agroecològica :

*El Rave Negre : Pageses de Gallecs (Mollet) que a més a més ofereixen tallers per a nens, i visita a les 2 hectàrees d’horta ecològica
Contacte: Joana o Núria
Telf: 691 54 35 76
Adreça web: ravenegre.wordpress.com

*Tres Quarteres: Pageses a Argentona que ofereixen cursos i visites, quan els queda una mica de temps. Contacte: tresquarteres@gmail.com

*Llavors a Grapats: Tres dones al Vallès amb un projecte de permacultura, amb coneixements i experiència en producció de llavors, plantes medicinals i educació ambiental que ofereixen cursos, tallers i visites. Web: llavorsagrapats.wordpress.com

VISITA

Llavors a Grapats amb el Rave Negre i l’associació Repensa de Terrassa organitzen el dissabte 16 de juny una vista a l’horta ecològica del Rave Negre a Gallecs. Ens explicaran les varietats que conreen, la gestió de rotacions, fertilització, reg… i de comercialització en cistelles. 11 del matí, 3 euros per persona. Més informació a llavorsagrapats@gmail.com. Cal apuntar-se, places limitades.

Actes, xerrades, debats i fires

Som lo que Sembrem serem a la Fira de la Terra presentant la campanya el 21 i 22 d’Abril. Doodle de torns.
Xerrada sobre la campanya diumenge 22 a les 16 hores

Tindrem preparada la informació i instàncies de la campanya, i a més tomaqueres de Cultures Trobades i del Pep Salsetes de Llavors Orientals, llibres, caixes d’arrecades de llavors, i l’Agenda de la Terra, a més de diferents tallers familiars de llavors tot el cap de setmana

Som lo que Sembrem serem també a Biocultura Barcelona del
dijous 3 al diumenge 6 de maig. Doodle de torns
Xerrada sobre la campanya i el glifosat dissabte 5 de maig 16.30 hores

Si vols fer torns en qualsevol d’aquestes fires apunta’t al doodle coorresponent, i si vols col·laborar donant un altre cop de mà en aquesta tasca escriu a ilp@somloquesembrem.org

També hi serem a la Fira Alimentació i Salut de Slow Food, a Balaguer, el 2 i el 3 de juny
Marxa contra Eurovegas
Som lo que Sembrem ens hem adherit a la plataforma Aturem Eurovegas i demanem una participació massiva als actes del proper dissabte 21 d’abril. Més informació al web de la plataforma o també al web de la Repera.

Taula rodona “el consum agroecològic a Rubí”, dijous 26 a les 19:00 al CRAC. Organitzat entre d’altres entitats per la cooperativa Germinal i que forma part d’un cicle on ja hem participat com Som lo que Sembrem.

Cartell d’actes de la setmana de lluïta agroecològica a Catalunya.

Recomanem:

Videos i presentacions de la taula rodona organitzada per Som lo que Sembrem el passat desembre: Alternatives a l’ús d’herbicides en agricultura i jardineria
Us recordem aquí l’anterior bulletí de Som lo que Sembrem amb les notícies més recents respecte la toxicitat dels còctels d’herbicida amb glifosat

El Document o Argumentari de Som lo que Sembrem del glifosat, per adjuntar a la instància corresponent

Documental francès: Els agricultors, víctimes silencioses dels pesticides

La pàgina web del programa de la TVE2: El escarabajo verde. Documental sobre la síndrome de sensibilitat quimica múltiple

Campanya de 200 000 metges britànics contra les empreses de “menjar merda”

Som lo que Sembrem col·laborem en la distribució de l’Agenda per la Terra que es llança aquesta primavera. La tindrem a la paradeta en la Fira de la Terra i Biocultura. Agenda activista editada amb criteris de sostenibilitat de primavera del 2012 fins la tardor del 2013. Un percentatge de les vendes van a diferents organitzacions, entre elles Som lo que Sembrem.

Simiocràcia, el nou vídeo satíric genial, de l’autor del anterior Españístan

Reenvia!

Si tens un amic o amiga que pugui estar interessada en el butlletí, reenvia-li

Subscriu-te al butlletí de Som lo que Sembrem

Si vols rebre el butlletí envia un missatge a ilp@ somloquesembrem.org

Enllaç als anteriors butlletins de Som lo que Sembrem


Som lo que Sembrem, Carrer de Barcelona 72, baixos
25600 Balaguer (La Noguera)
ilp@somloquesembrem.org Tel 973 45 06 83

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 55 subscriptors

A %d bloguers els agrada això: