Noticia impactant de porcs i soja

Una revista agrícola danesa, Effektivt Landbrug, ha causat un bon enrenou en dedicar una bona part de la seva edició (13 d’abril de 2012) a les troballes d’un productor de porcs, Ib Borup Pedersen, sobre els efectes negatius de la soja transgènica en els seus animals i la rendibilitat de la seva granja.

El titular principal de la portada de la revista deia: “Productor de porcs obté beneficis de la soja no-transgènica”. A l’editorial de la pàgina 2, s’argumenta que seria molt irresponsable per part de les autoritats ignorar o menystenir les aportacions de l’agricultor. Al mateix temps, felicita a les autoritats per encarregar un nou estudi per tal de determinar si les lesions estomacals i d’altres efectes podrien estar relacionats amb la soja transgènica.

La producció de porcs a Dinamarca és coneguda arreu per la seva alta productivitat i pel baix ús d’antibiòtics (menys de 50 mg/kg de carn produïda).

Quan el productor de porcs Ib Borup Pedersen va canviar la soja transgènica per una altra no transgènica en el programa d’alimentació de la seva granja, de seguida va observar canvis positius en la salut dels seus animals:

  • les diarrees van desaparèixer pràcticament en dos dies, quan abans havia d’utilitzar 50-100 ml de Borgal/dia.
  • des del canvi, no va tenir cap mort per inflamació o per úlceres, mentre que abans hi havia un mínim d’una mort cada mes (36 mares havien mort per malalties de l’estómac al llarg dels dos anys anteriors al canvi).
  • cap mare va morir per pèrdua de gana, mentre que dues havien mort per aquesta causa l’any abans.
  • actualment, les mares alimenten com a mitjana més de 12 porquets, en comparació amb 10.5 abans del canvi. També ha augmentat el nombre de porquets vius al néixer, essent més forts i de mida més uniforme.
  • les hores de feina s’han reduït en 20-30 hores/mes.
  • i tots aquests estalvis i més gran producció compensen el cost més alt de l’alimentació no-transgènica.

Encara que aquestes dades corresponen a uns pocs mesos, l’ús de medecines s’ha reduït ja a la meitat de què acostumava a ser. I el senyor Pedersen està convençut que tot això està relacionat amb els residus de glifosat que es troben a les varietats transgèniques de soja. També ha observat defectes de naixement en els seus animals, defectes semblants als descrits en nens de l’Argentina que viuen en zones rurals afectades per aplicacions massives de glifosat.

El cas del senyor Pedersen es complementa amb el testimoni d’un altre productor danès, Sigurd Christensen, qui afirma que abans d’utilitzar soja transgènica en l’alimentació dels seus animals patia molt poques morts, però que amb la introducció d’aquesta a l’any 2007, la mortaldat ha anat augmentant en el seu ramat de vaques lleteres fins al punt que l’any passat en van morir 10.

Encara que les causes d’aquestes morts són difícils de determinar, fa quatre mesos va vacunar els seus animals i després va canviar la dieta a soja no transgènica per tal de resoldre el problema. Des de llavors no ha tingut cap mort i les despeses en medicaments han disminuït dramàticament/dràsticament. Igualment, amb els seus porcs, tenia un historial molt greu de morts de mares i de diarrea de porquets i, al desembre de 2011, també va decidir no utilitzar soja transgènica en la seva dieta. Encara que fa molt poc temps d’això, ja ha notat una millora en la salut dels seus porcs, una reducció en els problemes reproductius i també en l’ús de medicaments.

1 Resposta to “Noticia impactant de porcs i soja”  1. 1 Butlletí 13 « Som Lo Que Sembrem Vallès Retroenllaç en 10 Mai 2012 a les 5:51

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 55 subscriptors

A %d bloguers els agrada això: