Participació en la llei de consultes no referendàries

En el número 6 del suplement en català de la revista Soberania Alimentaria, Biodiversidad y Culturas que es pot obtenir en aquest enllaç informem de la compareixença de Som lo que Sembrem al Parlament en el context de la tramitació de la llei de consultes populars no referendàries. Es pot veure la intervenció de la membre de Som lo que Sembrem al web del parlament.
A continuació un text introduint la seva exposició:
El passat 16 de maig van demanar la compareixença al Parlament de Catalunya d’una representació de Som lo que sembrem amb relació a la tramitació del Projecte de Llei de Consultes Populars no Referendàries. Vàrem ser convidats com a Plataforma impulsora de la Iniciativa Legislativa Popular per a promoure una Llei que prohibís l’ús dels transgènics a Catalunya.Les sessions de les compareixences, així com tot el procés legislatiu del Projecte de Llei, són públiques i estan filmades i recollides per la Televisió del Parlament, i poden trobar-se a la web del Parlament. Cal buscar-ho a la Comissió d’Afers Institucionals.De moment tots els Grups Parlamentaris han exposat la seva opinió i han estat escoltats els experts i entitats convidades. A partir d’ara, i un cop fetes totes les compareixences, es nomena una Ponència encarregada de recollir les esmenes presentades pels Grups Parlamentaris i redactar el text final del Projecte de Llei.

Aquest Projecte de Llei ha generat debat, sobretot en un aspecte : el dret a veto que es dóna al President del Govern en cas que sigui un tema que afecti a la Generalitat, o a Alcaldes en cas que el tema afectés a un ajuntament. Això comportaria que, de fet, només el partit que tingués majoria podria decidir quines propostes de llei serien admeses i quines no, tancant així la possibilitat de fer propostes legislatives a la ciutadania, als partits de l’oposició, a municipis, mancomunitats de municipis, a entitats…

Aquest és un debat parlamentari molt important, ja que la Llei que en surti serà el marc normatiu que regularà el dret de la ciutadania de participar en la política de Catalunya, dret regulat per l’Estatut de Catalunya, per la Constitució Espanyola i per les normatives internacionals referents als Drets Humans. És trist, i alhora simptomàtic, el poc ressò que aquest procés legislatiu està tenint als mitjans de comunicació de Catalunya.

******************************
I, a continuació la transcripció de l’exposició:

Agraeixo a la ciutadania, als demòcrates que han treballat i treballen per a evitar que la paraula democràcia es buidi de contingut, agraeixo als polítics presents en aquesta sala que avui són aquí en representació de la ciutadania catalana, per tal de debatre el projecte de llei de consultes populars no referendàries i de manera especial agraeixo als polítics i a les polítiques que ens han convidat a aquest debat. A totes aquestes persones agraeixo l’oportunitat que se’ns brinda a Som lo que Sembrem de parlar davant del parlament de Catalunya, de poder participar en el debat legislatiu del qual en sortirà la llei que regularà el desenvolupament de futures consultes populars no referendàries a Catalunya.

Vinc en representació d’una entitat catalana que té presència per tot el territori català. Que va sembrar, sembra i sembrarà. Que té com a lema les paraules “salut, democràcia i bons aliments”. En representació d’una entitat que funciona assembleàriament, escollint sempre el consens i el debat tranquil i constructiu: parlamentem. Una entitat plural on tothom qui vulgui hi té cabuda.

Hem estat convidats a aquest debat, i ho agraïm, perquè en referència a les ILPs a Catalunya hi tenim molt a dir, i amb coneixement de causa com tots vostès molt bé ja saben.

Som multidisciplinaris, treballem transversalment aprofitant l’expertesa i l’excel·lència i l’experiència de cada un dels col·laboradors que conformem l’entitat: som pagesos, biòlegs, dissenyadors, mestres, aturats autònoms, prejubilats, acomiadats, investigadors…

No som un partit polític, no ens presentem a les eleccions, però fem política: ens informem i formem, informem i formem, fomentem el debat i l’accés a la informació, utilitzem com a eina bàsica de treball les tecnologies per l’aprenentatge compartit.

Volem ser la pedra a la sabata dels qui prenen decisions que ens afecten a totes les persones. Ens manifestem, demanem una democràcia real ja, que no només consisteixi en signar un xec en blanc cada 4 anys. No cobrem per fer tota la feina que fem, ni rebem subvencions, per tal de poder tenir les mans lliures i netes. Avui per exemple un company jardiner està fent una xerrada sobre sobirania alimentària per encàrrec de l’ajuntament de Tarragona, a la tarda fem una roda de premsa a un centre cívic proper a aquí per explicar la campanya que ja hem iniciat d’informació sobre les conseqüències que comporta l’ús d’herbicides.

Vam presentar una iniciativa legislativa popular per a debatre una llei que prohibís l’´us dels transgènics a Catalunya. CiU, PPC i PSC van presentar una moció a la totalitat de la ILP, impedint el posterior debat al ple del parlament. Amb arguments injustificables, un d’ells equiparant nectarines amb organismes modificats genèticament. Les signatures recollides per a recolzar la ILP van ser paper mullat.

Voldria recordar les paraules que José Maria Valverde digué en autoexiliar-se al Canadà: “no hay estética sin ética”. Jo afegeixo: No hi ha política sense ètica.

I vull dedicar aquestes paraules als meus pares, que foren uns demòcrates de soca-arrel, que com molts catalans i catalanes lluitaren per a la reconstitució d’aquest Parlament, després de més de 40 anys d’obscuritat. Si fossin aquí estarien orgullosos de sentir-me, però tristos de veure el trist paper d’aquest parlament, on polítics a sou s’hi tanquen com en un castell inexpugnable, sense veure ni escoltar que la veritable política s’està gestant a les places, igual que a la resta del món.

1 Resposta to “Participació en la llei de consultes no referendàries”  1. 1 Butlletí 15 « Som Lo Que Sembrem Vallès Retroenllaç en 2 Agost 2012 a les 12:47

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 55 subscriptors

A %d bloguers els agrada això: