Pomes transgèniques: engany dels sentits

Hem traduït una notícia d’un diari del Canada al voltant d’un aliment transgènic que es vol introduir a Nord Amèrica. Al final d’aquest article hi afegim uns comentaris crítics.

Pomes transgèniques al Canadà? Aviat pomes que no es tornen marrons?

Publicat al Diari de Toronto el 23 maig 2012

Pomes que no s’oxiden podrien ser sembrades al Canadà a partir del 2014.

L’empresa canadenca de biotecnologia Okanagan Specialty Fruits Inc ha sol · licitat a l’Agència d’Inspecció Alimentària del Canadà permís per conrear i comercialitzar les seves varietats ‘poma de l’àrtic o ‘arctic granny’ i ‘poma Àrtic daurada o arctic golden’.

El fruit genèticament modificat, desenvolupat inicialment a Austràlia, va ser creat amb el gen responsable d’enfosquiment enzimàtic apagat, o “silenciat”.

Hi ha altres varietats de pomes, com la varietat ‘empires’, que mantenen la seva carn blanca, fins i tot quan han estat exposades a l’aire durant diverses hores, però la varietat ‘arctics’ és completament anti-enfosquiment, i es manté blanca durant diversos dies, fins i tot setmanes.

Okanagan Specialty Fruits espera completar el procés d’aprovació aquest estiu al Canadà i els Estats Units per poder començar a plantar els seus arbres el proper any.

La companyia ha dit que les fruites de prova podrien estar llestes l’any següent.
“El nostre enfocament ara és treballar amb la indústria per … dissipar les seves preocupacions”, va dir el fundador d’Okanagan i productor, Neal Carter.

Va dir que està convençut que els beneficis d’una “poma sempre blanca” eliminarà les preocupacions del públic cap a la fruita genèticament modificada.

Els productors, per exemple, seran capaços de vendre més pomes perquè no llençaran fruita masegada i marró. Això significa que els empacadors tindran més pomes de grau superior. I els processadors de fruita fresca no hauran de tractar químicament el fruit, i els processadors de sucs obtindran un suc més clar.

La poma de l’Àrtic “té tot el bagatge de la modificació genètica”, va dir Carter, però “al cap i a la fi, és una poma molt agradable que no es torna marró.”
_____________________________________

Per a més informació sobre els perills dels arbres modificats genèticament visiteu:
http://nogetrees.org

Article original en anglès a aquest enllaç.

_____________________________________

Val la pena recordar que aquest producte no es comercialitzarà a Europa ja que necessitaria una avaluació específica i aquesta avaluació no està en els interessos dels promotors d’aquesta poma transgènica. De fet els productors de pomes de Nord Amèrica rebutgen aquesta proposta biotecnològica perquè tenen por que afecti a les seves exportacions -de la mateixa manera com va succeir amb la papaia transgènica de Hawaii-.

Una de les principals crítiques a aquesta poma “low-browning” (que quasi no es posa marró) és que emmascara l’envelliment i els cops i el consumidor no els pot veure. Per això hem titulat l’article “engany dels sentits”. No cal dir que els promotors asseguren que els cops que la poma no mostra, no afecten a la qualitat del producte -i és que no es pot ser jutge i part alhora-.

Mentre es posa sobre la taula un nou aliment transgènic que no sembla emocionar a ningú, els transgènics continuen sent majoritàriament de dos tipus: del tipus insecticida (bt) i dels tolerants a herbicida (glifosat). Panís i soia pensats per perpetuar el model de ramaderia industrial tant contaminant i pervers.

1 Resposta to “Pomes transgèniques: engany dels sentits”  1. 1 Butlletí 15 « Som Lo Que Sembrem Vallès Retroenllaç en 2 Agost 2012 a les 12:47

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 55 subscriptors

A %d bloguers els agrada això: