Butlletí 16

Fes clic per continuar llegint el butlletí.

.

Aquesta entrada està feta a partir de butlletí penjat al web de Som lo que Sembrem.

Butlletí Num. 16 / 14 de setembre de 2012

Eurovegas, No, no i no: Una batalla guanyada!

Està clar per nosaltres la incompatibilitat d’aquest projecte d’Eurovegas al Parc Agrari del Baix Llobregat o del ara proposat per substituir-lo, el Barcelona World – i de tots aquells que els defensen i promocionen – amb una Catalunya sobirana, i amb un poble que tinguin confiança en el seu futur. Us deixem dos articles al final del text.

Està clar que només canviant si ens manen des d’un lloc o des d’un altre no avancem gaire: S’han de canviar les estructures de poder polítiques i econòmiques i els mecanismes de participació de la gent en la política. En democràcia el poder és del poble, i els polítics només ens representen (en tot cas). No tenen cap legitimació per canviar de dalt a baix un programa electoral escollit, com han fet recentment CiU o el PP.

Sembla que ara estem lligats de mans i peus: ens diuen que si volem que el sistema continuï rutllant mal que bé i no es col·lapsi, hem d’acceptar que uns pocs, lligats als poders financer i polític (il·legítims) se’n duguin la part grossa del pastís. No hi ha alternativa, ens repeteixen una i altra vegada. Però no hem arribat aquí per casualitat, sinó que portem tres dècades (des de Tatcher i Reagan) d’ultraneoliberalisme insistent i missioner on les bombolles només han estat un mirall per fer-nos creure que érem rics i lliures, i que tot anava bé. Però el pla el tenien i el tenen ben dissenyat els dogmàtics dels centres financers mundials, lligats ells mateixos per arrogància, pobresa intel·lectual, i falta d’humanitat, a una roda que gira muntanya abaix sense control: empobriment de les classes mitjanes; privatització i control en poques mans dels recursos com diners, aigua, aliments i energia ; repressió; censura; aborregament de la gent amb els “grans” esdeveniments esportius i “culturals”.

Us posem un text sobre una alternativa econòmica decent i de futur per al Parc Agrari del Baix Llobregat, i per altres llocs del territori:un article de Gustavo Duch

Els dos articles que defensen la incompatibilitat d’una Catalunya sobirana i forta amb aquest tipus de megaprojectes de casinos i prostíbuls:

Del fuego a las brasas, de Josep Ramoneda

Sobirania, en temps d’Eurovegas, de Manel Larrosa

Programa de la jornada reivindicativa de la plataformaAturem Eurovegas del dissabte 15 de setembre.

L’activista argentina contra les fumigacions amb glifosat als camps de la soja transgènica explicarà la realitat de l’Argentina rural dimarts 18 en una conferència a Barcelona.

Sofia Gatica és Premi Goldman 2010

L’acte es farà el dimarts 18 a les 19:00h al Casal del Barri del Pou de la Figuera, c. Sant Pere més Baix 70, Barcelona. El cartell de l’acte per a difusió es pot descarregar a aquest enllaç.

Hace trece años, Sofía Gatica, dio a luz a una hija. Tres días más tarde, los riñones de la bebé fallaron. Decidida a averiguar lo que mató a su hija, comenzó a hablar con sus vecinos en Ituzaingó, un barrio de clase trabajadora de 6.000 personas en el centro de Argentina, rodeado de campos de soja, y quedó impresionada y  alarmada ante la prevalencia de problemas de salud sin explicación que aquejaban a su comunidad.

Gatica se reunió con un grupo de vecinos a su casa y hablaron de sus experiencias. Aunque no tenía experiencia en organización, Gatica es co-fundadora de las
Madres de Ituzaingó, un grupo de 16 madres que trabajan juntas para poner fin al uso indiscriminado de agroquímicos.
Gatica y el grupo de madres empezaron a ir de puerta en puerta y llevaron a cabo el primer estudio epidemiológico de la zona, descubriendo los graves efectos que la fumigación con pesticidas provoca sobre la gente del barrio.
Los resultados demostraron que las tasas de cáncer eran 41 veces el promedio nacional  (los médicos sospechan que muchos otros casos no se denuncian), así como altas tasas de enfermedades neurológicas y respiratorias, defectos de nacimiento y mortalidad infantil.
Tras obtener estos resultados que confirmaban sus peores temores, las Madres de Ituzaingó se reunieron con los grupos ecologistas en la Argentina para poner en marcha la campaña “deje de pulverizar”. Advirtieron al público sobre los peligros de los pesticidas, dando conferencias de prensa, charlas y repartiendo materiales publicados. También se reunieron con instituciones de investigación para solicitar los estudios científicos para confirmar lo que habían observado en Ituzaingó.
Gatica y las Madres de Ituzaingó se enfrentaron en una batalla cuesta arriba, con muy pocos recursos para exigir la rendición de cuentas de Monsanto, DuPont y otras compañías de agroquímicos globales que operan en la Argentina. También soportaron los insultos y amenazas por parte de individuos, oficiales de policía, y propietarios de locales de negocios en Ituzaingó. En 2007, un individuo entró en la casa de Gatica y le exigió que renunciara a la campaña, mientras que la apuntaba con un revólver.

Continueu llegint aquí.

El Gobierno aprofita l’estiu per aprovar lleis que legalitzen el fet de salvar bancs “massa grans per caure” a fons perdut, i per injectar milers de milions de diners públics a Bankia

Els grans bancs espanyols, inclosos Bankia, podran ser rescatats a fons perdut, és a dir, s’injectaran diners públics tot i que no hi hagi esperança de què retornin algun dia els diners als ciutadans.

Bankia necessita prop de 20 000 milions mínim, i el Gobierno de l’Estat l’ha injectat aquests dies passats 5000 milions d’euros de diners públics. Igual que Zapatero l’estiu passat va canviar la Constitució per prioritzar el pagament del deute per sobre de cobrir les necessitats socials dels ciutadans, ara Guindos fa un moviment similar prioritzant en les lleis als grans bancs en front de la gent, que continuaran patint retallades en els serveis, i com el mateix Guindos ha dit recentment, en les prestacions públiques.

Salvar bancs enfonsats per inútils i corruptes no surt gratis.

Per llegir més cliqueu aquí

El dimecres 12 es va publicar una altra informació en referència a aquest tema: La gran banca espanyola presta molts diners a la Bankia en bancarrota. No serà que volen impedir que la deixin caure?

Neteja de periodistes a diferents mitjans de comunicació, especialment estatals, de ràdio i televisió. La censura es fa cada vegada més opressiva a tots els nivells.

CANVIS A RÀDIO I TELEVISIÓ

 

Reporters sense fronteres (RSF) denuncia la presa de control polític de ràdio televisió espanyola. Durant el passat mes d’agost, reporters sense fronteres (RSF) va denunciar i expressar la més gran preocupació per la destitució de periodistes a RTVE , així com la presa de control polític de l’ens. Ressaltava la destitució d’Ana Pastor, entre d’altres, qui havia destacat per la capacitat periodística al no fer concessions als polítics i dirigents entrevistats. També per la seva resposta als atacs rebuts constantment per part del partit popular que acusaven RTVE d’afavorir l’esquerra.

 

RSF fa constar que aquesta politització no afecta només l’estat espanyol sinó també d’altres països de la Unió Europea, com per exemple: França, Portugal i Eslovènia. RSF fa notar que el nou director de RTVE, Leopoldo González Echenique, és un ex alt càrrec de l’anterior govern de José Mª Aznar. Diversos mitjans de la premsa internacional denuncien aquest fet en els seus editorials i cròniques. El diari anglès The Guardian i el francès Liberation qualifiquen el fet de purga periodística. Le Fígaro parla d’acomiadaments controvertits. El govern vol col·locar professionals d’ideologia propera al Partit Popular i la dreta espanyola al capdavant de l’ens ( com va dir un dirigent del Partit Popular: “Ahora vamos a poner a los nuestros”).

 

La nova direcció de RTVE vol canviar l’organigrama i la programació amb un to més espanyolista, com per exemple, tornar a retransmetre “corrides” de toros, després de sis anys sense fer-ho. Diferents mitjans fan notar que s’ha trencat l’acord, que tant temps i esforç va costar, per fer de la RTVE un organisme independent dels polítics de torn a semblança de la BBC anglesa. El fet de tenir un periodisme independent no agrada a la dreta espanyola i ha imposat la seva majoria absoluta per desfer tot això en el seu benefici pel control de la informació.

Esborrany de la nova llei de consultes populars. És això una llei de participació?

Des de Som lo que Sembrem tenim pendent una anàlisi en profunditat de l’esborrany i de les esmenes que es presentin, però no estem d’acord en diferents punts proposats pel Govern com son:

  • El control per part del Govern i no per part del Parlament dels òrgans de seguiment i control, de la capacitat per activar o proposar una consulta, de la capacitat per denegar una proposta de consulta per part dels ciutadans després de recollir les 50 000 signatures
  • El fet que sigui tan senzill denegar una proposta de consulta després d’haver recollit el mínim de 50.000 signatures. Considerem que en tot cas hauria de establir-se per llei en quins casos és possible o justificable denegar una proposta de consulta demanada per la ciutadania després de recollir 50.000 signatures.
  • El fet que les consultes proposades per la ciutadania i votades en sentit positiu per un ampli percentatge dels ciutadans amb dret a vot no siguin vinculants. Ho haurien de ser com a mínim en el sentit que la seva proposta es debati en compareixences al Parlament i porti a un debat polític i social que permeti canviar el rumb de les coses.


Aquest mes

  • Eurovegas No: Una batalla guanyada
  • Conferència sobre les fumigacions amb glifosat dimarts 18 a BCN
  • El Govern de l’Estat salva bancs “massa grans per fer fallida” al mateix temps que posa en dubte la viabilitat de les prestacions socials
  • Neteja de periodistes: la censura es fa més opressiva
  • Esborrany de la llei de consultes populars: és això una llei de participació?

Projectes al territori

 

Cursos de tardor de l’ERA sobre agricultura, autosuficiència i alimentació. A Manresa

 

Dones que ens demanen un vot per un projecte agroecològic!Sumem-nos-hi al projecte ireenviem aquest missatge. Necessiten uns centenars de vots abans de final de mes!! Cliqueu aquí

Actes, xerrades, debats i fires

Cinefòrum amb Som lo que Sembrem al Guinardó (casal d’entitats) dins de la campanya del glifosat: Hambre de soja. El 27 de setembre

Santa Maria de Palautordera a l’octubre. Xerrada sobre el glifosat per part de Som lo que Sembrem, organitzada per la CUP de Palau

6 d’Octubre, 16:30. Xerrada de Som lo que Sembrem a Ecoviure(palau firal de Manresa) sobre la campanya del glifosat.

Finalment el dia 20 d’octubre és la jornada agroecològica a Parets, per conèixer pagesos i aliments de proximitat. Amb tallers i altres activitats. Us mantenim informats!

Acte organitzat per l’Assamblea d’Horta, sobre agricultura i ciutat. Amb Som lo que Sembrem.

Acte de presentació de l’Agenda de la Terra a Rubí. Divendres 14 de setembre

Recomanem:

Col·laboració de Som lo que Sembrem amb la Revista Agrocultura: Article sobre alternatives a l’ús d’herbicides. Gestions que es fan en agricultura ecològica. Aquest butlletí: Del xapo al Robocrop, passant per Can Poc Oli.

La CGT denúncia l’ús del glifosat (herbicida tòxic) als carrers i Parcs i Jardins de Barcelona

Nota de premsa de la CUP de Santa Maria de Palautordera denunciant l’ús del glifosat i altres agrotòxics. Pot servir de model. Han presentat moció al Ple.

Tota la informació per participar en la campanya del glifosat de Som lo que Sembrem: adhesions, instàncies, argumentari. Demanem la vostra col·laboració entrant les instàncies!
La campanya continua durant la tardor! Aviat actualitzarem tota la informació que ens heu anat passant i us informarem de les respostes

Per fi: Sembla que la UE fa marxa enrera en la promoció dels biocombustibles
Som lo que Sembrem col·laborem en la distribució de l’Agenda per la Terra que s’ha llançat aquesta primavera. Agenda activista editada amb criteris de sostenibilitat d’estiu del 2012 fins la tardor del 2013. Un percentatge de les vendes van a diferents organitzacions, entre elles Som lo que Sembrem.
1a Fira d’Economia Solidària de Catalunya.

Reenvia!

Si tens un amic o amiga que pugui estar interessada en el butlletí, reenvia-li

Subscriu-te al butlletí de Som lo que Sembrem

Si vols rebre el butlletí envia un missatge a ilp@ somloquesembrem.org

Enllaç als anteriors butlletins de Som lo que Sembrem


Som lo que Sembrem, Carrer de Barcelona 72, baixos
25600 Balaguer (La Noguera)
ilp@somloquesembrem.org Tel 973 45 06 83


0 Respostes to “Butlletí 16”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 55 subscriptors

A %d bloguers els agrada això: