Butlletí 17

Fes clic per continuar llegint el butlletí.

.

Aquesta entrada està feta a partir de butlletí penjat al web de Som lo que Sembrem.

Butlletí Num. 17/ 22 de novembre de 2012

Davant de les eleccions del 25N: Volem una democràcia participativa, construïda per tothom des de baix

Per Albert Puy

Per què serveix el nostre vot en l’actual sistema polític?

Algú recorda haver votat les privatitzacions de les empreses públiques, Endesa, Telefònica, Ibèria o la gestió de l’aigua?

Algú recorda haver votat l’apujada de l’IVA fins a dos cops en els darrers anys?

Algú recorda haver votat la nacionalització de les pèrdues de la Banca mentre aquesta continua repartint sous i indemnitzacions estratosfèriques?

Algú recorda haver votat les retallades en sanitat, educació i medi ambient?

Algú recorda haver votat la retallada de sou dels funcionaris?

Algú recorda haver votat en contra de la iniciativa legislativa popular per declarar Catalunya lliure de cultius transgènics?

Què en faran ara del nostre vot si el sistema polític continua igual? La resposta és ben fàcil, continuar retallant, acomiadant, desnonant, continuar sotmetent-nos a l’Europa del diners i a un model d’agricultura destinat al fracàs. S’iniciaran les prospeccions per trobar hidrocarburs a les comarques de ponent, entestats en perpetuar un model energètic caduc. I es finalitzarà el gran engany que suposa el transvasament encobert d’aigua del Segre destinada a l’àrea metropolitana de Barcelona mitjançant el canal Segarra Garrigues.

Necessitem canviar la política, la manera de fer política.

Necessitem poder decidir-ho tot, de baix a dalt. Necessitem que la sobirania resideixi als municipis i/o als barris, amb una participació constant de tots cada dia (referèndums, iniciatives legislatives populars, pressupostos participatius, assemblees ciutadanes). Necessitem escollir lliurement, ser independents de veritat, canviar el model socioeconòmic que només beneficia a una minoria, guanyar la nostra sobirania alimentària i energètica sense aixafar cap persona i lloc del món. Necessitem guanyar la nostra llibertat per viure en una societat sense diferències i justa.

Certament, en aquestes eleccions ens hi juguem molt, i Som lo que Sembrem pensem que aquest cop hi ha candidatures noves i amb gent valenta que estan plantejant canvis profunds en el sistema polític i econòmic. Ara bé, el més important és seguir organitzant-nos i mobilitzant-nos als carrers i als trossos, construint en el present els nostres somnis de futur.

Ens veiem el 2 de desembre a l’Assemblea nacional de Som lo que Sembrem! A Mataró, vegeu l’Agenda a la columna de la dreta.

Campanya contra herbicides basats en glifosat: s’estan presentant a molts municipis mocions per replantejar el model de jardineria municipal; l’ús d’agrotòxics als parcs i jardins, i als horts periurbans (en particular d’herbicides com el glifosat)

Santa Maria de Palautordera, moció de la CUP que es va aprovar en el Ple. Aquesta moció suspèn la utilització d’herbicides tòxics per estudiar la viabilitat d’una model de jardineria més sostenible.

Mataró: Som lo que Sembrem i la CUP van presentar el dia 4 d’octubre una moció al Ple de Mataró per reduir l’ús d’herbicides amb glifosat i agrotòxics en general, i per prohibir el glifosat en zones sensibles immediatament, i arreu a mig plaç. Dilluns dia 1 van fer una roda de premsa a Mataró per explicar la raó de ser de la moció i les propostes presentades. Teniu la informació en aquest enllaç, on es troba també el text de la moció, aprovada al Ple per unanimitat: Moció de Mataró.

Manresa: A Manresa la CUP va presentar la moció de l’enllaç, ERC hi va afegir un atès en què es recordava que Manresa s’havia compromès amb la sostenibilitat en diverses ocasions, però l’equip de govern (CiU) i el PP la van rebutjar. Moció de Manresa

Reus, tal com ens ho expliquen els companys des d’allà: Estem esperant a entrar la moció a després de les eleccions: 1-8-2012, entrem a registre la informació del glifosat i la sol·licitud a l’Ajuntament de Reus.
16-10-2012, fem l’acció davant la premsa local (sulfatem l’estàtua del general Prim) constatant que des del consistori NO ens han respòs. Que l’alcaldia no deixa presentar la moció a cap entitat que no tingui regidoria i que ho haurà de fer la CUP en nom de les altres i ella mateixa: Gepec EdC, CGT-Baix Camp, El Maset, Slow Food-Priorat, La Hortiga i El Brot SCCL. S’ajorna la moció en principi prevista pel ple del 19 d’octubre.
23-10-2012, únicament el Brot rep la informació en paper (certificat) de l’Ajuntament: zones amb tractaments, productes, plànol, empreses, brigades, avís municipal… S’afegeixen més entitats (productors) i al desembre ens han dit que es presentarà.

Vic: Gent de la CUP a Vic i també d’alguns altres municipis (Vilanova,…) ens han demanat models de mocions per presentar properament als Plens dels seus Ajuntaments.

A part de les mocions que des de Som lo que Sembrem celebrem que s’estiguin proposant, moltíssimes instàncies han estat entrades a centenars de municipis de Catalunya. A l’Assemblea farem un balanç de les instàncies entrades i una valoració de les respostes rebudes.

Insectes transgènics als camps?

La creació d’insectes modificats genèticament (GM) està enfocada a solucionar problemes de salut pública com el cas del dengue i problemes relacionats amb la pèrdua de collites en conreus com l’olivera, els cítrics, la col i el cotó. Les aplicacions en aquests camps impliquen l’alliberament massiu al medi d’organismes GM.

Algunes de les característiques que tenen aquests insectes (patentades per Oxitec, UK) són: la capacitat de morir-se en estadis molt inicials del seu desenvolupament i l’absència d’ales en generacions posteriors entre d’altres. Aquestes tècniques han estat ideades per reduir el nombre d’insectes que produeixen malalties o fan malbé les collites. L’argument d’Oxitec per declarar segurs els seus productes és que són estèrils i per tant “confinats biològicament”. Això, però, no és cert, ja que part dels mosquits GM sobreviuen. Això posa en dubte tant l’eficàcia de les tècniques de manipulació genètica, com la seguretat que tenen els productes resultants.

L’alliberament d’insectes GM al medi està regulada per lleis que protegeixen el medi ambient i les persones dels riscos que comporten aquest tipus de tecnologies. Tanmateix a no tots els llocs del món hi ha una regulació específica sobre insectes GM. Fins i tot en els països on hi ha regulació aquesta està controlada per comitès amb conflictes d’interessos. El cas de l’empresa Oxytec n´és un clar exemple. Aquesta empresa biotecnològica està estretament lligada a Syngenta i ja ha començat processos d’alliberament massiu d’insectes GM a països com les Illes Caiman, Malàisia i Brasil.

A Europa, el grup de treball sobre insectes GM de l’EFSA està esquitxat pels conflictes d’interessos incloent membres que tenen relació amb Oxitec. Aquest grup de treball ha elaborat línies directrius deficients pel que fa al risc que comporten els insectes GM per a la cadena alimentària.

Referències: Www.stopogm.ch/2407 (Francès); I Genetically-modified insects: under whose control? (Anglès)

Planegen entrar més de 60000 milions d’euros de diners públics al banc dolent a partir del 26 N

Us deixem aquí alguns enllaços que expliquen el procés del banc dolent, els més de 60000 milions d’euros públics que hi pensen aportar en quan acabi la campanya electoral a Catalunya, el fet que els fons d’inversió estrangers estan com voltors demanant al govern de l’estat que redueixi molt els preus de pisos (dels desnonats) i promocions, per fer inversions lucratives, o com el govern ha tret aquesta idea il·legítima, mísera, i barroera de regalar la residència a estrangers que inverteixin en l’immobiliari espanyol.

D’aquests 60000 que hi entraran, només tenen calculat recuperar (amb molta sort) 15800 (ja sabem com funcionen les previsions del govern). Regalaran tots els pisos i solars als inversos a preus ridículs. I no aturaran els desnonaments els polítics de les dretes, no ho faran, està tot lligat i ben lligat. Només aturaran alguns, puntualment i per electoralisme. Tot per què? Per salvar-se ells, els seus privilegis, els bancs als que deuen diners, i per mantenir el sistema funcionant a costa d’empobrir i sotmetre la població.

Alguns articles sobre aquest banc dolent a aquests enllaços: Entrevista al fons d’inversió KKR, Entrevista al fons d’inversió IIF, “brots verds?”.

A molts països d’Europa s’ha recapitalitzat els bancs sota pressió dels mercats i els lobby dels bancs, i ara que la major part del deute ja ha passat de privat a públic, Goldman Sachs i companyia volen que les condonacions d’aquests deutes impossibles siguin a costa dels ciutadans.

Botín i els grans interessos econòmics volen salvar l’euro i el sistema amb una dictadura a Europa dels bancs i mercats: “Una dirección política única que se anteponga a los intereses de los ciudadanos europeos”.

Mentrestant la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca continua recollint signatures per a dur la Iniciativa Legislativa Popular al congrès dels diputats.

I des de Som lo que Sembrem afegim algunes reflexions: Hi ha gent que no es vol adonar que des que va caure el mur de Berlin les dretes han anat imposant els seus grollers paradigmes teòrics neoliberals i les “esquerres” les han anat seguint i això ens ha portat on estem ara. Hi ha gent que vol continuar per aquest camí, però independents, és una opció més còmoda que arriscar-se a crear alguna cosa nova entre tots. és evident que el capitalisme no funciona. és clar com l’aigua, però és un tabú que els ha interessat construir des de fa dècades: No hi ha vida a l’altre costat. Doncs: No, no hi ha vida a mig plaç a aquest costat, i a Alemanya per exemple hi ha un debat social i polític molt ampli sobre això, ja que no tenen el cap tan ple de tabús com aquí. Les dretes, inclosa CiU està enganyant la gent: hi ha un moviment bestial, en aquest context de crisi estructural, dels rics per apropiar-se dels recursos i protegir els seus capitals i inversions a costa de retallar i destruir els estats de benestar. D’on no hi ha no pot rajar, i o lluitem perquè els recursos siguin de tots -amb un nou procés constituent i una democràcia radical, des de baix- o quedaran en mans d’uns pocs.

Com és la nova llei de consultes populars que va proposar CiU?

Com és la nova llei de consultes populars que volia aprovar Mas abans de dissoldre el Parlament? Una llei per fer una Catalunya més democràtica i realment sobirana? NO, una altra pantomima encara pitjor que la ILP, amb un control manipulatiu total per part del president del govern de les iniciatives ciutadanes. és això el que volem, o volem la nostra llibertat per participar i decidir en una Catalunya democràtica de veritat, construïda entre tots des de baix?

En aquest enllaç teniu dos articles de Som lo que Sembrem (els dos primers del suplement en paper de Som lo que Sembrem, de la Revista Soberania Alimentaria, Biodiversidad y Culturas).

Aquest mes

  • Davant de les eleccions volem una democràcia participativa
  • Campanya glifosat: Mocions als ajuntaments
  • Insectes trangènics als camps?
  • Planegen entrar més de 60 000 milions d’euros públics al banc dolent a partir del 26 N
  • Com és la nova llei de consultes populars que va proposar CiU?

Actes, xerrades, debats i fires

ASSEMBLEA NACIONAL DE SOM LO QUE SEMBREM

Diumenge 2 de desembre a Mataró. 11.45 h. Centre Cívic Cabot i Barba Plaça Miquel Biada, 5 (enfront de l’estació de Renfe). Tothom hi està convidat.

A més a més de l’assemblea hi haurà un reunió per formar un grup local permanent a Mataró, i companyes de Vic també hi assistiran amb la intenció de muntar un a la seva comarca. També farem un dinar plegats -si us voleu afegir aviseu-nos-.

Recomanem:

Tota la informació per participar en la campanya del glifosat de Som lo que Sembrem: adhesions, instàncies, argumentari amb tots els articles científics. Demanem la vostra col.laboració entrant les instàncies als ajuntaments!!!

Programa del Singulars sobre la crisi estructural que estem vivint per raó de la limitació dels recursos energètics. Amb Antonio Turiel.
Raó de més per plantejar canvis en el sistema econòmic que permetin un control públic dels recursos que ens queden, i una repartició de la riquesa i de la feina.

Ca la Fou com exemple de sistema d’organització alternatiu i respectuós amb el medi.

Reenvia!

Si tens un amic o amiga que pugui estar interessada en el butlletí, reenvia-li

Subscriu-te al butlletí de Som lo que Sembrem

Si vols rebre el butlletí envia un missatge a info@ somloquesembrem.org

Enllaç als anteriors butlletins de Som lo que Sembrem


.

Som lo que Sembrem, Carrer de Barcelona 72, baixos
25600 Balaguer (La Noguera)
ilp@somloquesembrem.org Tel 973 45 06 83


  • Davant de les eleccions volem una democràcia participativa
  • Campanya glifosat: Mocions als ajuntaments
  • Insectes trangènics als camps?
  • Planegen entrar més de 60 000 milions d’euros públics al banc dolent a partir del 26 N
  • Com és la nova llei de consultes populars que va proposar CiU?

1 Resposta to “Butlletí 17”


  1. 1 Joan Manel Riera Vidal 18 gener 2013 a les 10:42

    Benvolguts, voldriem estar connectats d’alguna manera, car hem endegat un grup de menjadors escolars sostenibles i de proximitat al Maresme, vinculat al grup de menjadors del Vallès Oriental, de moment dinamitzat per l’Escola de Natura del Corredor. Salutacions.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 55 subscriptors

A %d bloguers els agrada això: