Economia, Energia, Natura. És possible continuar creixent?

Xerrada de Marcel Coderch a Castellar del Vallès

18 de Març, 19 hores, Casal Catalunya (c/Prat de la Riba 17).  Al costat del CAP. Bus C1 des de Sabadell Renfe Centre (estació d’autobusos)

Economia, Energia i Natura. És possible continuar creixent?

L’economia convencional suposa que és convenient i possible créixer exponencialment de manera continuada i, de fet, l’actual sistema econòmic, és a dir el capitalisme, si no creix no funciona. Per gairebé tot el ventall polític, el creixement econòmic és la millor recepte per resoldre tots els problemes socials, i quan, com ara, no es creix prou, tothom coincideix en que el primer problema a resoldre és el de retrobar el camí del creixement. El millor exponent d’aquest creixement continuat és el sistema financer que suposa que una determinada quantitat de diner, i la riquesa que aquesta simbolitza, pot créixer a una taxa d’interès compost multiplicant-se indefinidament en el decurs del temps.

A la natura, però, res no creix indefinidament, i la primera regla de l’ecologia és que els arbres no creixen fins tocar el cel perquè el món biofísic està fet de ecosistemes en equilibri evolutiu. Per tant, el sistema econòmic que hem construït viola una de les regles més elementals del sistema biofísic del que formem part i és, per tant, insostenible, gairebé per definició.

Aquesta contradicció fonamental entre el sistema biofísic i el sistema econòmic es manifestarà, segurament més d’hora que tard, en forma d’un increment constant dels costos energètics ja que, contrariament al que pensen els economistes, és l’energia i no les finances el motor de l’economia. Estem propers al pic de producció mundial de petroli i segurament que també de carbó, i no tenim substituts per les fonts energètiques fòssils que són les que avui cobreixen el 85% dels nostres consums.

Davant aquests fets, ens hem de platejar com fer evolucionar el sistema i la societat actual cap a la sostenibilitat energètica, econòmica i demogràfica. En aquest camí, disciplines com ara l’Economia Ecològica i moviments com el de Décroissance ens poden ser d’utilitat i cal anar-los coneixent i estudiant.

Targetons de l’acte per imprimir i difondre:

4 Respostes to “Economia, Energia, Natura. És possible continuar creixent?”


  1. 1 montsejardi 23 febrer 2011 a les 20:17

    S’hauria de convidar a quants polítics, sino a tots, a aquesta conferència. Viuen en una bombolla total, aliens a les realitats dimensionals més òbvies!

  2. 2 Miquel 13 Març 2011 a les 7:08

    Una altra activitat similar serà a Sant Cugat el proper Dimarts 12 d’abril: Debat sobre el Peak Oil amb Jordi Solé y Mariano Marzo. A les 7 de la tarda, al Club Muntanyenc Sant Cugat. I la gent de l’OCO (Observatori del Crash-Oil, o sia observatori del terrabastall provocat pel zenit del petroli) s’ofereix a fer les xerrades que se’ls demani; per exemple el que va fer la xerrada a Ripollet viu a Rubí.

  3. 3 Miquel 27 Març 2011 a les 15:45

    Hi ha una crònica d’aquest acte en aquest mateix web: https://sembremvalles.wordpress.com/2011/03/24/549/


  1. 1 Economia, Energia i Natura. És possible continuar creixent? « Som Lo Que Sembrem Vallès Retroenllaç en 16 Desembre 2011 a les 7:39

Deixa un comentari




Vols rebre el butlletí electrònic de Som lo que Sembrem? . . . Fes clic a la imatge de sota i deixa’ns un comentari, o envia un correu electrònic a info@somloquesembrem.org

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 55 subscriptors